Deschis in urma cu noua ani, Centrul Medical Anadolu din Istanbul atrage in prezent, in fiecare luna, circa 500 de pacienti straini, printre tarile importante aflandu-se Romania si Bulgaria. Mai mult, aproximativ 50 de romani cauta saptamanal rezolvare la diferite probleme de sanatate, in top aflandu-se diferite tipuri de cancer.

Infiintata de familiile Yazıcı si Özilhan in 1979, fundatia Anadolu a dezvoltat peste 50 de proiecte, printre care si Centrul Medical Anadolu, deschis in 2006 si pentru pacienti din afara Turciei. Anual, aici vin pacienti din peste 30 de tari, cele mai importante fiind Romania, Bulgaria, Rusia, Azerbaijan, Irak, Kazakstan, Libia sau Georgia.

Principalele specializari sunt oncologia, neurochirurgia, transplant de maduva, chirurgia generala, urologia, cardiologia, oncologia ginecologica sau fertilizare in vitro.

Potrivit lui , director de servicii internationale in cadrul Anadolu, in fiecare saptamana 40-50 de pacienti romani sunt examinati aici. In ultimii cinci ani numarul total al pacientilor romani a crescut, in medie, cu 47%. Anul trecut pacientii romani au facut 5.200 de examinari.

60% dintre romanii care au venit anul trecut la Anadolu s-au tratat in cadrul Institutului Oncologic. 27% dintre pacienti s-au tratat in cadrul centrului de oncologie medicala, 23% in cel de radioterapie oncologica si 10% in cel de chirurgie oncologica.

Aproximativ 50 de paciente din Romania au fost tratate anul trecut in cadrul departamentului de oncologie ginecologica. Cele mai intalnite cazuri sunt cele de cancer de col uterin, cancer ovarian si cancer de corp uterin.

Romania inregistreaza cel mai mare numar de cancere ginecologice, la nivel european

Mai mult, Romania este tara cu cel mai mare numar de pacienti cu cancer de col uterin care se trateaza in cadrul Anadolu, pacientele din Romania venind, de obicei, in faze avansate.

“Principala cauza a numarului mare de cancere ginecologice este determinat de faptul ca femeile nu merg regulat la control si ca, in unele cazuri, diagnosticul initial nu este corect”, adauga Fatih Güçer, specializat in oncologie ginecologica, subliniind faptul ca anual 1.000 de pacienti romani sunt tratati de cancer in clinica din Istanbul.

Spre comparatie, principalul competitor al Anadolu, clinica Acibadem, trateaza anual 1.800 de pacienti romani.

Centrul Medical Anadolu

Aproximativ 40% din cazurile de cancer sunt cauzate de tutun si consumul excesiv de alcool. Adaugand dieta necorespunzatoare, obezitatea si lipsa activitatii fizice, numarul cazurilor de cancer cauzate de un stil de viata nesanatos creste pana la 60%.

Cancerul reprezinta, cu mai mult de 3 milioane de cazuri depistate anual si 1,7 milioane de decese, a doua cea mai importanta cauza de morbiditate in Europa, cu aproximativ 20% din numrul total al deceselor.

Cancerul la plaman, la stomac, la colon si cel la san cauzeaza anual cele mai multe cazuri de deces, la nivel european. Anul trecut la nivel mondial au fost diagnosticate 14,1 milioane de cancere, inregistrandu-se 8,2 milioane de decese.

Cat platesc romanii pentru sanatate

Costul mediu al unei tratament de oncologie medicala (chimioterapie) la Anadolu se situeaza intre 1.000 – 2.700 de euro. Un tratament de radioterapie ce cuprinde 30 de sedinte atinge, in medie, 11.000 de euro. Un set de 1-7 sedinte cu Cyberknife are un cost mediu intre 7.000 – 8.500 de euro, iar un control PET/CT este aproximativ 1.000 de euro.

Anadolu a incheiat un contract de colaborare cu Allianz Tiriac prin care asiguratii acestei companii beneficiaza de o reducere de 5% la toate tratamentele efectuate in cadrul centrului medical. Plafonul actual al asigurarilor medicale din Romania nu acopera integral tratarea in spitalele din Turcia.

Crestere de 10% a numarului de pacienti anul acesta

In ultimii zece ani industria medicala a cunoscut o dezvoltare accelerata, spune Dilek Inci, subliniind faptul ca numarul pacientilor straini tratati la Anadolu a crescut cu 63% in ultimii cinci ani.

Pentru acest an, spitalul isi propune sa atraga cu 10% mai multi pacienti, cresterea urmand sa fie sustinuta de tari precum Romania, Azerbadjan, Turkmenistan si Kazahstan.

“Avem reprezentanti in agentiile de turism medical din Romania din anul 2008, 30% din pacienti vin prin oamenii de acolo, restul aplica online. Anul acesta am deschis birouri in Turkmenistan, Azerbadjan si Kazahstan. Tratamentele personalizate sunt foarte importante, ele ne ajuta sa atragem pacienti noi. In relatia cu pacientii romani suntem ajutati de sapte translatori”, afirma Dilek Inci (foto 1).

Mai mult de jumatate dintre romani, respectiv 56%, si-au manifestat dorinta de a merge la tratament intr-un alt stat membru UE, situandu-se, in aceasta privinta, mult inaintea bulgarilor - 46%, ungurilor - 45% sau cehilor - 40%, arata datele Eurostat.

De la infiintare au fost investiti aproximativ 250 de milioane de dolari in centrul medical. Situat in partea asiatica a Istanbulului, centrul medical se intinde pe o suprafata de 49.000 mp, are o capacitate de 209 paturi, 59 de paturi pentru terapie intensiva si 8 sali de operatie. Anadolu are 1.074 de angajati, dintre care 136 de doctori si 384 de asistente medicale.

Centrul este singurul spital din Europa afiliat Johns Hopkins Medicine, considerat, pentru al 21-lea an la rand, cel mai bun spital din SUA. Costul afilierii poate ajunge anual la 1,2 milioane de dolari.

Centrul Medical Anadolu a avut anul trecut o cifra de afaceri de 128 milioane de dolari si nu inregistreaza profit nici dupa noua ani de la infiintare.

In afara de Turcia, romanii mai prefera ca destinatii turistice medicale Austria si Germania. Piata turismului medical din se ridica in Romania la jumatate de miliard de euro. Principalii jucatori sunt Regina Maria, MedLife, Medicover, Sanador si Gral.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri