Consiliul Concurentei a aplicat anul trecut amenzi de circa 87 milioane de lei (aproape 20 de milioane de euro), in crestere cu 187%, fiind sanctionate 35 de firme pentru practici anticoncurentiale, arata raportul de activitate pentru 2013, scrie Mediafax.

Comparativ cu anul 2012, valoarea amenzilor a crescut cu 187%, iar fata de anul 2011 se situeaza la un nivel de 15 ori mai redus.

"Nivelul deosebit de ridicat inregistrat la nivelul anului 2011 s-a datorat finalizarii cu amenzi a unor cazuri ce au implicat companii cu o cifra de afaceri foarte mare, precum cartelul de pe piata carburantilor, abuzurile de pozitie dominanta ale Orange si Vodafone", se arata in raportul de activitate pentru anul 2013 al Consiliului Concurentei.

Printre cele mai mari amenzi din anul trecut se numara cea aplicata de Consiliul Concurentei celor 14 firme membre ROREC si ECOTIC, in valoare totala de 56,5 milioane de lei (aproximativ 12,7 milioane euro). De asemenea, Consiliul Concurentei a amendat cu 16,85 milioane lei (aproximativ 3,76 milioane euro) Compania Nationala Loteria Romana, Intralot SA Integrated Lottery Systems and Services, Intracom Holdings pentru intelegeri anticoncurentiale.

Din punct de vedere al tipului de incalcare a legislatiei, 79,5% din totalul sanctiunilor aplicate a fost pentru intelegeri orizontale, 19,9% pentru intelegeri verticale, 0,2% pentru punerea in aplicare a unei concentrari economice inainte de notificare si de autorizarea sa de catre Consiliul Concurentei si 0,004% reprezentand amenzi cominatorii aplicate in anul 2012 pentru nefurnizarea de informatii in cadrul unei anchete sectoriale.

In anul 2013, Consiliul Concurentei a declansat 18 investigatii, din care 12 privind posibile incalcari ale legislatiei de concurenta si 6 privind anumite sectoare economice (anchete sectoriale).

Numarul investigatiilor deschise in 2013 s-a diminuat cu 22% fata de 2012 si cu 50% fata de anul 2011, evolutie ce indica faptul ca autoritatea de concurenta si-a accentuat eforturile pe finalizarea cazurilor aflate deja in derulare.

Din cele 12 de investigatii privind posibile incalcari ale legislatiei de concurenta declansate in anul 2013, aproximativ 67 % au fost declansate prin autosesizare, in urma analizelor efectuate de autoritatea de concurenta.

Sectoarele cu cele mai multe investigatii

Cele mai multe investigatii au vizat sectorul constructiilor de drumuri, al laptelui si cel cinematografic (cate 16%).

In anul 2013, au fost finalizate 23 de investigatii, cu una mai putin comparativ cu anul 2012 si cu una mai mult fata de 2011. Din cele 23 de investigatii, 19 au vizat posibile incalcari ale legislatiei de concurenta si patru au reprezentat investigatii sectoriale.

In ceea ce priveste investigatiile vizand posibile incalcari ale legislatiei de concurenta, au fost finalizate mai putine cu 16% fata de 2012, respectiv cu 5% comparativ cu 2011.

Numarul investigatiilor sectoriale finalizate in anul 2013 a fost de patru ori mai mare fata de 2012 si dublu fata de 2011.

"Luand in considerare numarul total al investigatiilor aflate in derulare la inceputul lui 2013, precum si cele initiate pe parcursul anului (cazuri privind posibila incalcare a legislatiei de concurenta si investigatii sectoriale), reiese faptul ca autoritatea romana de concurenta a finalizat 24% din cazurile aflate in analiza", se mentioneaza in raport.

Procentual, 42% din numarul investigatiilor privind posibile incalcari ale regulilor de concurenta finalizate au vizat atat legislatia nationala, cat si pe cea comunitara.

Din totalul investigatiilor privind posibile incalcari ale legislatiei de concurenta 7 s-au finalizat cu amenzi, iar dintre acestea trei au avut ca obiect intelegeri anticoncurentiale verticale, doua intelegeri anticoncurentiale orizontale si actiuni ale administratiei publice, una intelegeri anticoncurentiale orizontale, iar una a vizat punerea in aplicare a unei concentrari economice inainte de emiterea unei decizii de catre Consiliul Concurentei.

O investigatie a fost finalizata prin constatarea savarsirii de actiuni anticoncurentiale ale administratiei publice (in astfel de cazuri, nu se pot aplica amenzi), iar restul de 11 (58%) au fost inchise intrucat nu au fost identificate dovezi suficiente privind incalcarea legii.

Sectorul economic cel mai vizat de investigatiile privind posibila incalcare a legislatiei de concurenta a fost cel al constructiilor de drumuri (21% dintre investigatii).

Durata medie a investigatiilor privind posibila incalcare a legislatiei de concurenta finalizate in anul 2013 a fost de 3 ani. In anul 2013, perioada medie in care au fost finalizate cazurile de incalcare a regulilor de concurenta a crescut cu jumatate de an fata de 2012 si cu putin peste o luna comparativ cu anul 2011.

Au fost finalizate investigatiile sectoriale de pe piata distributiei de filme catre cinematografe, lucrarile de constructii de drumuri si autostrazi, serviciile de plati bancare prin carduri si piata berii.

La finalul anului 2013, erau in desfasurare 63 de investigatii privind posibila incalcare a legislatiei de concurenta, din care 26 mai vechi de 3 ani, si 11 anchete sectoriale.

In ultimii 3 ani se observa o scadere constanta a numarului total de investigatii ramase in derulare la sfarsitul anului, inclusiv in ceea ce priveste numarul celor privind posibila incalcare a legislatiei de concurenta, in timp ce numarul investigatiilor sectoriale a urmat un trend opus.

Totodata, in cursul anului 2013, au fost efectuate inspectii inopinate la 80 de sedii/puncte de lucru detinute de 80 de intreprinderi, in cadrul a 12 investigatii si au fost autorizate in urma notificarii un numar de 47 de operatiuni de concentrare economica, valoarea taxelor de autorizare fiind de 2,2 milioane de lei (488.250 euro).

Toate concentrarile economice au fost autorizate fara a necesita derularea unei investigatii.

Citeste si Omul cu “bata”: ce spune seful Concurentei despre avantajele unei meserii in care nu iti faci prieteni

Sursa foto: Sanctiuni, Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri