Din activitatea de asigurari generale, societatea, detinuta de Vienna Insurance Group, a raportat pierderi de 241,9 milioane de lei, de la un profit de 14,6 milioane de lei in 2012, iar profitul din asigurari de viata a scazut cu 57,3%, la 7,5 milioane de lei.

Potrivit datelor Asirom, rata bruta combinata (RBC) a asiguratorului (fara a lua in considerare venitul din investitii) a fost de 149,5% in 2013. RBC este unul dintre cei mai importanti indicatori din industria asigurarilor. Un nivel al acestui indicator de sub 100% arata profitabilitatea activitatii de asigurare. Depasirea acestui prag inseamna ca asiguratorul pierde bani din activitatea de baza, respectiv din vanzarea politelor.

Indicatorul se calculeaza ca suma intre rata daunei, care ia in calcul daunele platite, variatia rezervelor de dauna, primele subscrise si variatia rezervei de prime, si rata cheltuielilor. In privinta subscrierilor, asigurarile generale au adus venituri de 455,1 milioane de lei, in scadere cu 11,2% fata de 2012, in timp ce politele de viata au crescut cu 5,8%, la 89 milioane de lei, scrie Mediafax.

"Din totalul primelor subscrise, 288,9 milioane de lei au fost retinute de Asirom, iar 255,2 milioane de lei au fost cedate reasiguratorilor. Venitul din prime nete ne-a aratat o scadere de 32,4%", se arata in raportul Directoratului Asirom pentru anul 2013.

Raportul Directoratului Asirom nu explica cauzele scaderii subscrierilor asiguratorului in 2013, dar aminteste de conditiile de nesiguranta economica din Romania si de consecintele crizei economice, care s-au reflectat si in piata locala de asigurare.

"Si in anul 2013, cei mai mari asiguratori de pe piata au parcurs experienta efectelor crizei economice din perioada 2009-2012 si multi dintre acestia au raportat un declin cu doua cifre ale afacerii, pierzand cota de piata in favoarea unor jucatori mici din cauza concurentei majore in ceea ce priveste preturilor si comisioanele", se spune in document.

Anul trecut, cheltuielile cu daunele aferente asigurarilor generale au insumat 238,5 milioane de lei, in scadere cu 13,7% fata de 2012. Pe segmentul asigurarilor de viata, indemnizatiile platite clientilor au crescut cu 7,7%, la 60,5 milioane de lei.

Citeste si:

Potrivit datelor companiei, veniturile provenind din plasamente au scazut de la 107,5 milioane de lei in 2012 la 30,1 milioane de lei la finele anului trecut. Cifrele au fost puternic influentate de scaderea veniturilor provenind din terenuri si constructii, care au coborat de la 81,9 milioane de lei la 5,7 milioane de lei, in timp ce veniturile din alte plasamente au atins 24,5 milioane de lei, de la 25,6 milioane de lei in 2012.

Capitalurile proprii ale Asirom s-au diminuat cu 56,1% in 2013, la 139,1 milioane de lei, pe fondul acoperirii pierderilor din anii precedenti. La finele anului trecut, asiguratorul avea un capital social de 215,9 milioane de lei, nivel atins in urma unei infuzii de 58 milioane de lei, aprobata in decembrie 2013. Anterior, capitalul social al Asirom se ridica la 157,9 milioane de lei.

O luna mai tarziu, actionarii Asirom au fost convocati sa aprobe o noua operatiune de majorare in cuantum de 80 milioane de lei. Ultima infuzie de capital a vizat readucerea indicatorilor marja de solvabilitate disponibila, marja de solvabilitate minima si fondul de siguranta la parametrii impusi de legislatie, asa cum se arata in raportul auditorului Asirom, KPMG Romania.

"In vederea remedierii acestei situatii, prin hotararea AGEA din 30 ianuarie 2014, actionarii au decis majorarea capitalului social cu suma maxima de 80 milioane de lei. Pana la data de 11 martie 2014 a fost subscrisa si varsata suma de 50 milioane de lei, perioada de subscriere avand termen de inchidere in data de 18 martie 2014", se precizeaza in raportul auditorului.

Potrivit KPMG Romania, la finele anului 2013, Asirom avea o marja de solvabilitate de 66,2 milioane de lei, o marja de solvabilitate minima de 78,05 milioane de lei, iar fondul de siguranta se ridica la 26,01 milioane de lei.
Raportul Consiliului de Supraveghere al companiei precizeaza ca "au fost analizate cu atentie" activele care acopera rezervele tehnice si marjele de solvabilitate si coeficientii de lichiditate ai asigurarilor generale si de viata.
"In acest sens, am aprobat transferul unor active care reprezinta cladiri cu valoare contabila de 74,4 milioane de lei din bilantul contabil al activitatii de asigurari de viata in cel al activitatii de asigurari generale (...). Autoritatea de Supraveghere Financiara a aprobat transferul", se mai spune in document.

Pnetru acest an, asiguratorul si-a propus obtinerea unui profit 13,3 milioane de lei la un volum de prime de 599 milioane de lei, de la 544,1 milioane de lei in 2013. Asirom este parte a grupului austriac Vienna Insurance Group, alaturi de Omniasig si BCR Asigurari de Viata.
In functie de primele subscrise in 2012, Asirom a ocupat pozitia a cincea pe piata asigurarilor generale si de viata, dupa Astra, Allianz-Tiriac Asigurari, Groupama si Omniasig.

Saptamana trecuta, VIG a anuntat o pierdere inainte de impozitare de 98,7 milioane euro in Romania, dubla fata de cea din 2012, dupa ce grupul austriac a luat "masuri preventive" si a restructurat operatiunile de pe segmentul auto. In 2013, piata asigurarilor generale si de viata a atins 8,29 miliarde de lei, cu 0,4% mai mult fata de anul precedent, potrivit datelor provizorii ale ASF.