Danone, liderul industriei de lactate din Romania, colecteaza zilnic peste 200 de tone de lapte de la peste 40 de ferme, pentru 2015 fiind bugetate investitii de un milion de euro in cresterea productiei.

In ultimii opt ani investitiile realizate de catre Danone Romania in sustinerea fermelor partenere se ridica la peste 22 de milioane de lei. Astfel, in cadrul programului “Spre Vest”, initiat de Danone in anul 2006, fermele au investit in peste 3.500 juninci de rasa si 21 sali de muls, ceea ce a dus la o productie suplimentara de 70 de tone de lapte pe zi.

In acest an se afla in derulare inca sase proiecte, pentru anul 2015 fiind preconizate investitii ce depasesc un milion de euro.

Din portofoliul de furnizori, opt ferme livreaza lapte pentru Danone de peste zece ani. Cel mai vechi furnizor este Petrica Azoitei, proprietarul fermei Agroind Focsani.

“Colaborez cu Danone de 15 ani. In timpul acesta, ferma mea a crescut de la 300 capete la 864 capete in prezent. Am instalat o sala de muls cu 24 posturi, astfel incat de la 1.800 litri de lapte pe zi in 1999, am ajuns acum la 9.000 litri livrati zilnic catre Danone”, declara Azoitei.

Citeste si:
Fonduri europene de aproape 211 mil. de euro pentru investitii in...
Fonduri europene de aproape...

Anul trecut, Danone a alocat 2 milioane de euro in programul “O sansa pentru familia ta” prin intermediul caruia o serie de mici fermieri din Zimnicea (Teleorman), Belin (Covasna) si Cocorastii Colt (Prahova) au primit 170 de vaci gestante si 16 statii de muls. Animalele gestante sunt oferite familiilor care nu au posibilitatea de a investi in achizitionarea unui animal de rasa. Prima vitelusa nascuta va fi, la randul sau, oferita altei familii.

Danone nu este singurul mare producator care investeste in sustinerea fermierilor romani. Astfel, Olympus colecteaza laptele de la 18 ferme bio din Brasov, Covasna, Harghita si Mures. In plus, producatorul lucreaza cu circa 500 de fermieri din zona de nord a Romaniei pentru a colecta lapte.

La randul sau, FrieslandCampina colecteaza peste 100 mil. litri de lapte pe an de la 1.100 de fermieri din zona Ardealului. Pana acum compania a investit in fermele cu care colaboreaza peste 500.000 de euro.

Consumul mic de lapte simplu per capita situeaza Romania pe ultimele locuri din Europa, cu o medie de 12 litri de persoana, de aproximativ 5 ori mai putin decat tari precum Croatia sau Slovenia, conform datelor Euromonitor.

Citeste si:
SUA investeste 1 mld dolari in tarile Initiativei Celor Trei Mari
SUA investeste 1 miliard de...

Mai mult, Romania detine cea mai mica concentratie de vaci pentru lapte per exploatatie agricola din Uniunea Europeana (trei vaci de lapte per exploatatie), in timp ce in Bulgaria media este de 5 capete pentru o ferma. Cele mai mari concentrarii se gasesc in Danemarca (141 de vaci de lapte per ferma), Marea Britanie (122) si Cipru (111).

Pe plan local exista circa 780.000 de ferme de lapte, dintre care 85% sunt mici afaceri de familie care graviteaza in jurul a cel mult trei vaci de lapte.

Potrivit estimarilor jucatorilor din industrie, piata locala a lactatelor (incluzand si piata gri) se ridica la 1,3 miliarde de euro.

Citeste si:
VTEX va investi 4 milioane de dolari in Romania in urmatorii 2 ani
VTEX va investi 4 milioane de...
Sursa foto: Ferma, Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Managerii de bani raspund: de ce un roman si-ar da economiile pe mana lor?
Setari Cookie-uri