Eco-Rom Ambalaje, compania detinatoare a licentei marcii „Punctul Verde” in Romania si organizatie de preluare de la agentii economici a obligatiei de reciclare si valorificare a deseurilor de ambalaje, a reciclat, in 2013, aproximativ 40.000 de tone de deseuri de ambalaje de la populatie. Raportata la intreaga cantitate de deseuri de ambalaje reciclate de organizatie (347.089 tone) se remarca o crestere de doar 2% fata de anul 2012, desi investitiile industriei in serviciile de colectare separata au crescut cu 20% (ridicandu-se la 8,6 milioane de lei).

Cauzele principale sunt furtul deseurilor din containerele colorate si vandalizarea pubelelor speciale.

,,De la o initiativa laudabila a industriei de a investi in infrastructura necesara colectarii separate a deseurilor generate in gospodarii care a condus, in cele din urma, la o schimbare de comportamente la nivel de societate, asistam la o scadere a rentabilitatii investitiilor. Anul trecut, furtul deseurilor cu valoarea cea mai mare pe piata – este vorba despre PET-uri si dozele de aluminiu – a dus la scaderea randamentului containerului galben cu 12%. Mai mult decat atat, 271 de containere colorate au fost vandalizate in sistemul nostru.” a declarat Sorin Cristian Popescu, director general Eco-Rom Ambalaje.

Chiar si in aceste conditii, numarul localitatilor care beneficiaza de serviciul de colectare separata a deseurilor de ambalaje a crescut cu 15%, ajungand la 464. Astfel, in prezent, aproximativ 45% din populatia Romaniei – circa 9 milioane de romani – au acces la serviciul pus la dispozitie de Eco-Rom Ambalaje in parteneriat cu autoritatile locale si operatorii de salubritate desemnati.

Cantitatile de ambalaje colectate de la populatie sunt insa doar o parte din totalul reciclat in sistemul Eco-Rom Ambalaje. La finalul anului 2013, cantitatea totala reciclata a fost de 347.089 tone, organizatia indeplinind obiectivul impus de legislatie de 55% (raportat la cantitatea totala de 578.771 tone de ambalaje puse pe piata de catre producatorii si importatorii, membrii ai organizatiei).

,,Singurul capitol la care tara noastra si-a indeplinit an de an obligatiile asumate fata de Uniunea Europeana este cel al deseurilor de ambalaje. Cu toate acestea, ultimul raport Eurostat ne situeaza pe ultimele locuri la nivel european, cu un procent de doar 1% deseuri reciclate din deseurile municipale. Experienta de 10 ani pe piata din Romania, dar si studiile si rezultatele noastre ne demonstreaza ca procentul real se situeaza in jurul a 2.4%, contributia ambalajelor fiind mai mult de jumatate. Chiar si in acest context procentul este, in continuare, unul scazut. Pentru a atinge obiectivul de 50% impus Romaniei pana in 2020 credem ca este important sa avem in vedere reusitele inregistrate in domeniul deseurilor de ambalaje care s-au axat pe eficienta si aplicarea sistemului coercitiv.” a declarat Sorin Cristian Popescu.

Printre solutiile propuse de organizatie se numara etapizarea celui mai important obiectiv national: reciclarea a 50% din deseul menajer pana in 2020 – respectiv asumarea de obiective anuale care sa creasca gradual pana la atingerea tintei amintite. De asemenea, Eco-Rom Ambalaje sustine contorizarea serviciului de colectare a deseurilor similar cu toate celelalte servicii publice - respectiv plata cantitatii de gunoi generata, concomitent cu existenta unui sistem de colectare separata gratuit pentru populatie. In acelasi timp, organizatia promoveaza un serviciu exemplar de colectare a deseurilor, cu aplicarea unor masuri coercitive (amenzi) pentru toti cei care nu respecta legislatia aferenta sistemului de management al deseurilor – inclusiv penalitati pentru cei care arunca deseurile in spatii neamenajate, pentru cei care nu colecteaza separat sau fura deseurile din containerele speciale.

Conform legislatiei nationale, obligatiile de reciclare pentru fluxul de ambalaje si deseuri revin, in acest moment, industriei – prin producatorii si importatorii de bunuri ambalate – si autoritatilor locale. Aportul financiar al industriei la sistemul de colectare separata este obligatoriu sa fie gestionat de organizatiile de transfer de responsabilitate astfel: minimum 6 lei/tona de ambalaj primar pentru infrastructura si 4 lei/tona de ambalaj primar pentru activitatile de comunicare. In 2013, Eco-Rom Ambalaje a alocat de doua ori mai mult, respectiv 12,44 lei/tona de ambalaj primar colectat separat pentru infrastructura si 8,47 lei pentru campaniile de informare si educare privind importanta sistemului.

Pentru anul 2014, Eco-Rom Ambalaje si-a propus eficientizarea tuturor investitiilor in colectarea separata, atat din circuitul industrial-comercial cat si de la populatie, dar si extinderea acesteia in alte arii de activitate .

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri