O familie ar putea economisi peste 75 de euro pe an daca TVA la carne si preparatele din carne ar fi redusa de la 24% cat este in prezent la 5%, arata reprezentantii industriei de profil.

Potrivit datelor Institutului National de Statistica, un roman consuma circa 58 de kilograme de carne in fiecare an, dintre care 18,5 kg reprezinta carnea de pui, 12,4 kg – preparate din carne, 11,8 kg – carne de porc, 7,57 kg – peste si produse din peste, 3,2 kg – carne de vita.

“Dupa reducerea cotei TVA pentru carne si produsele din carne, fiecare roman va avea, anual, cu 81 lei mai mult in buzunar decat acum. O familie cu patru membri va plati anual pe carne peste 1.700 lei. Cu TVA 5% ar face o economie de aproximativ 325 de lei, avand pe masa aceasi cantitate de produse”, sustin reprezentantii industriei carnii.

Preturi carne

Producatorii de carne din Romania au lansat campania “Taie TVA la carne”, prin care sustin reducerea TVA in industria de profil dupa exemplul din panificatie, aratand ca tara noastra se numara printre tarile cu cele mai mari taxe din Europa.

PSD: Klaus Iohannis nu...
Citeste si: PSD: Iohannis nu intelege economie; nu stie sa citeasca un buget

Potrivit datelor Pro Agro, doar in Danemarca TVA este mai mare decat in Romania, respectiv 25%. In schimb, in Uniunea Europeana, Romania se afla la coada clasamentului privind veniturile, cu un salariu mediu de 395 de euro, care, prin comparatie cu cel din Marea Britanie, spre exemplu, este de sase ori mai mic.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, declara anul trecut ca TVA va scadea la 9%, cel mai probabil, si in sectorul carnii in anul 2014, iar ulterior vor fi posibile reduceri de TVA la legume, fructe si lapte.

La sfarsitul lunii iulie, Guvernul a decis reducerea TVA la paine de la 24% la 9%, de la 1 septembrie.

Anastasiu (ANAT): Economia...
Citeste si: Vicepresedinte ANAT, despre adoptarea bugetului: Ne vom trezi in gard

Sursa foto: Carne, Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Romania a avut al doilea cel mai mare deficit bugetar din UE in 2018