Desi piata constructiilor si-a continuat declinul si anul trecut, inregistrand un regres de numai 0,6%, exista semnale de revenire in sector, iar principala sursa de crestere ar putea veni chiar din zona rezidentiala, dupa ce in 2013 a fost segmentul cu cea mai mare performanta din industria de profil.

Conform datelor Institutului National de Statistica, segmentul constructiilor rezidentiale (case, blocuri, locuinte – n.red) a inregistrat o crestere de 5,4% in termeni reali fata de perioada anului 2012. Chiar si asa, informatiile preliminare evidentiaza faptul ca numarul total de locuinte finalizate in cursul anului trecut a scazut cu 9%, la putin peste 40.000 de unitati, dupa ce in anul 2012 numarul de locuinte construite scazuse cu 3,1%, la o valoare similara cu cea de dinaintea perioadei de boom imobiliar.

Principalul motor de sustinere al pietei constructiilor ramane cel al infrastructurii si in 2013, chiar daca in ultimii ani s-a confruntat cu probleme. Din datele companiei de cercetare PMR, infrastructura si lucrarile civile au inregistrat o scadere de 5,9% in 2012, dupa o stagnare in anii imediat urmatori crizei. Conform INS, constructiile civile si de infrastructura au crescut cu 1,4%, sprijinite mai ales de catre lucrarile derulate de catre stat cu ajutorul fondurilor europene.

In ultimii ani, peste 60% din cheltuielile cu infrastructura au fost directionate catre dezvoltarea de sosele si autostrazi, desi din totalul drumurilor din Romania ele reprezinta numai 20%.

Non-rezidentialul, la cel mai slab nivel din ultimii 10 ani

Conform datelor preliminare, sectorul non-rezidential si-a continuat declinul si in cursul anului trecut, inregistrand un regres de 7,5%. Performanta scazuta de pe acest segment vine in continuarea unei scaderi dramatice inregistrata in 2012, cand sectorul de profil ar fi inregistrat o scadere de 20%, conform datelor companiei de cercetare PMR. Rezultatul modest inregistrat de catre vine ca urmare a unei contributii scazute venita din partea sectorului public in ultimii ani si a mediului economic nefavorabil din Europa care nu a incurajat dezvoltatorii sa isi manifeste interesul in constructia de hoteluri sau spatii de birouri.
Mai mult, la nivelul anului trecut, numarul de permise de constructii din sfera non-rezidentiala a inregistrat cea mai scazuta valoare in ultimii peste 10 ani. Daca in 2008, sectorul era responsabil cu 25% din totalul pietei constructiilor, estimarile PMR arata ca la nivelul anului trecut ponderea a scazut la sub 22%.
Daca in perioada anilor de boom sectorul non-rezidential detinea o pondere de aproape 50% din totalul pietei, in cursul anului trecut acesta si-a continuat declinul pana la sub 23% din totalul pietei.
Cladirile administrative (birouri) raman pe acest segment fanionul stabilitatii, cu o pondere de 40%, in timp ce cladirile industriale ocupa 27% din total, urmate de catre spatiile de retail (cu numai 11%).

Isi revine piata? Ce spun actorii din constructii

Piata de caramida din Romania, estimata la o valoare de circa 60 de milioane de euro, a inregistrat o usoara revenire in cursul anului trecut, dupa mai multi ani de pierdere, conform datelor Wienerberger Romania, filiala locala a unuia dintre cei mai importanti producatori de profil la nivel european.

“Dupa mai multi ani de scadere am observat o stabilizare a pietei de zidarie. La nivelul anului trecut am constatat o usoara crestere a fata de anul precedent si speram ca aceasta stabilizare sa o regasim si in 2014”, a declarat Corneliu Fecioru (foto stanga), directorul general si membru al CA in cadrul Wienerberger Romania, intr-un material anterior publicat de wall-street.ro.

Potrivit acestuia trendul este unul favorabil in piata, iar 2014 ar putea aduce rezultate si mai bune decat anul trecut.

“Vedem doua directii in acest an, ceea ce ne confera un usor optimism (...) Vorbim despre o incredere mai mare a consumatorului, practic o crestere a optimismului si a consumului, cat si o accesibilitate mai buna la finantare. Costul creditului a scazut in 2014 fata de anul trecut”, a subliniat Corneliu Fecioru.

La randul sau, Iulian Mangalagiu (foto), directorul general Ceramica Iasi (Brikston), unul dintre cei mai mari producatori de caramida de la nivel local sustine ca 2014 va continua schimbarea aparuta in piata in 2013, cand au reaparut proiectele rezidentiale.

„Desi nu au fost la fel de mari ca in anii 2008 -2009, proiectele rezidentiale au fost unul din motoarele de dezvoltare a pietie materialelor de constructii. Un semn pozitiv pentru piata constructiilor, dar care nu are un efect direct si asupra pietei de materiale de zidarie este si cresterea mare in sectorul renovarilor. Acestea in 2013 au avut o crestere de aproximativ 30% fata de 2012 facand ca intreaga piata de constructii sa se mentina la un nivel similar cu 2012. Exista de asemenea un blocaj in zona proiectelor de infrastructura in piata constructiilor, care creeaza un efect de domino si duce la blocaje si in restul pietelor.Un alt factor important care poate sa genereze o evolutie pozitiva este creditarea. Cu toate ca BNR a redus dobanda cheie, bancile din Romania intarzie inca sa deblocheze creditarea, lucru care influenteaza negativ intreaga industrie. Pentru 2014 cred ca principalul motor de crestere va fi in continuare sectorul de renovari. Aceste este o zona in care cererea exista si tinand cont de vechimea destul de mare a stocului de locuinte nevoie de renovare va continua sa existe. In plus,acest sector nu este atat de puternic influentat de situatia politica si economica asa cum este segmentul lucrarilor noi”, a precizat reprezentantul Brikston.

Tinand cont de faptul ca 2014 este un an electoral cel mai defavorizat sector va fi, ca de altfel si in 2013, sectorul lucrarilor ingineresti, mai crede Mangalagiu.

„Constructia de drumuri, poduri, utilitati va avea de suferit si in 2014 in cazul in care Guvernul nu se implica mai judicios in administrarea banilor publici si stabilirea unor strategii clare, pe care mai apoi sa le si implementeze. Sa speram ca sectorul rezidential, cel care influenteaza direct piata de caramizi, va avea o evolutie mai buna ca in anii urmatori. Important este ca bancile sa reduca dobanzile la credite pentru ca toate celelalte conditii pentru a construi sunt indeplinite. Materialele de constructii, si in special caramizile, au atins cel mai mic pret de vanzare pe piata din 2005 pana acum”, a completat Mangalagiu.

La randul lor, membri Patronatului Producatorilor de BCA, format din reprezentantii celor mai importanti producatori de profil cu activitate in Romania sustin ca piata de zidarie ar putea inregistra o crestere, insa numai de o cifra.

Citeste si:

    „Piata de zidarie s-a ridicat anul trecut la un volum de 3,6 milioane de metri cubi, din care BCA-ul a reprezentat circa 55-60%, echivalentul a 1,87 milioane metri cubi si o valoare de circa 70 de milioane de euro. Mai jos de atat nu avem cum sa mergem. Consideram ca minimul s-a atins, iar de acum incolo va incepe din nou cresterea. Ne asteptam ca in 2014 piata sa dea usoare semne de revenire, dar nu cu mai mult de o cifra”, au declarat la unisor reprezentantii Pro BCA, din care fac parte companii precum Celco, Macon, Xella sau Elpeco.

    Optimism vine si din partea producatorilor de borduri si pavele, care sustin ca piata isi va reveni. Elis Pavaje, unul dintre cei mai importanti producatori de profil, mizeaza in acest an pe o revenire a pietei la nivelul anului 2012.

    “Mizam pe o crestere de 5-10% a pietei. Ne bazam pe continuarea proiectelor de infrastructura, pe expansiunea lanturilor de retail in tara dar si pe avantul sectorului rezidential unde pavajele au inceput sa fie produsele preferate cand vine vorba de amenajarile exterioare”, a declarat Emil Gota (foto stanga), directorul general Elis Pavaje.

    Citeste si:

      Piata de borduri si pavele a scazut anul trecut cu cinci procente in valoare, la 95 de milioane de euro, in timp ce ca volum a inregistrat o scadere similara, la un volum de 13,5 milioane metri patrati.

      Mai realisti sunt insa reprezentantii din piata producatorilor de acoperisuri in opinia carora nu se mai poate vorbi despre o revenire, ci mai mult de o normalitate a pietei.

      “Revenirea la care spera toata lumea, nu este decat un miraj. In acest moment nu mai exista o criza in aceasta piata, este vorba de o normalitate. Perioada 2007-2008 a fost una de exceptie, care nu se va repeta foarte curand, iar anul 2008 va ramane mult timp un an de referinta”, a declarat pentru wall-street.roLiviu Mistodinis (foto), directorul general Coilprofil.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Companii »


      Setari Cookie-uri