Romania va investi aproape 120 milioane de euro in urmatorii doi ani, bani proveniti din fonduri europene, pentru indeplinirea obligatiilor de reabilitare a siturilor contaminate, asumate prin Legea privind privatizarea Petrom, se arata intr-un proiect de HG lansat in dezbatere pe site-ul Ministerului Mediului.

Proiectul de act normativ a fost pregatit pentru a sprijini solicitarea de rambursare din fonduri europene, facuta de Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice (MMSC) prin Programul Operational Sectorial (POS) Mediu, a cheltuielilor acceptate spre despagubire si platite de statul roman pentru despagubiri de mediu in cadrul contractului de privatizare Petrom, potrivit notei de fundamentare, transmite agentia Mediafax.

Proiectul de hotarare pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investitii "Reabilitarea siturilor contaminate istoric de industria petroliera in Romania - Faza 1 (Facilitati)" prevede alocarea a 527.035.948 lei (119.238.902 euro) pentru realizarea investitiei in 2014 - 2015.

Investitia presupune remedierea celor doua batale de slam fosfoamoniacal Doljchim, remedierea celor patru batale interne si externe Petrobrazi, remedierea celor doua halde de deseuri triazinice si acrilonitril din cadrul Arpechim, remedierea lacurilor Dambovnic si Suseni - Arpechim, remedierea celor 25 de batale de reziduuri petroliere din activitatea de explorare si productie si remedierea depozitelor de produse petroliere Vaslui si Faurei, potrivit proiectului de HG.

Acesta este primul proiect din cadrul unui program extins de investitii derulate de OMV Petrom pentru remedierea siturilor contaminate istoric de industria petroliera din Romania, dar si prima aplicatie formulata si transmisa de MMSC prin AM POS Mediu la Comisia Europeana pentru rambursarea cheltuielilor acceptate si platite de statul roman in aceasta speta, se arata in continuare in nota de fundamentare.

In anul 2012, au fost avansate o serie de discutii in cadrul MMSC pentru obtinerea acordului Comisiei Europene privind rambursarea, din fonduri nerambursabile aferente POS Mediu, a cheltuielilor efectuate pentru investitiile de decontaminare istorica.

Prin scrisoarea Comisiei Europene inregistrata la MMSC in 9 aprilie 2013, s-a pronuntat admisibilitatea de principiu a solicitarii de asistenta pentru proiectul major "Reabilitarea siturilor contaminate istoric cu produse petroliere, faza I" si finantarea din fonduri nerambursabile aferente POS Mediu.

Printr-o decizie pronuntata in data de 16 aprilie 2014, Comisia Europeana aproba contributia financiara pentru proiect, pentru recuperarea costurilor suportate de statul roman.

Contractul de privatizare a Societatii Nationale a Petrolului (SNP) Petrom SA Bucuresti a fost semnat, la data de 23 iulie 2004, de catre Ministerul Economiei si Comertului, prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, in calitate de Vanzator, si OMV Aktiengellschaft, in calitate de Cumparator.

Prin Legea nr.555/2004 privind unele masuri pentru privatizarea SNP Petrom s-au stabilit urmatoarele: preluarea indatoririlor Vanzatorului cu privire la problemele de mediu de MMSC, autorizarea Vanzatorului ca, pe o perioada de 15 ani de la data finalizarii (14.12.2004), sa despagubeasca, in totalitate, societatea pentru orice pretentii in legatura cu contaminarea istorica a mediului, conform termenilor si conditiilor prevazute in angajamentul de despagubire privind mediul, autorizarea Vanzatorului ca, pe o perioada de 30 de ani de la data finalizarii (14.12.2004) sa despagubeasca, in totalitate, societatea pentru orice pretentii in legatura cu abandonarea si scoaterea din functiune a sondelor abandonate, oprite, inchise sau care asteapta sa fie abandonate, la data semnarii sau a finalizarii, dupa caz, in conformitate cu termenii si conditiile prevazute in angajamentul de despagubire privind mediul.
La momentul transferului de proprietate asupra actiunilor SNP Petrom catre OMV AG, a fost constituit, din pretul de vanzare, intr-un cont distinct al Trezoreriei Statului, un fond de 50 milioane de euro.

In cazul in care, pe parcursul unui an financiar se vor acorda OMV Petrom SA despagubiri pentru contaminarea istorica, in urmatorul an financiar este prevazuta obligatia reconstituirii acestui fond la aceeasi valoare de 50 milioane de euro. Gestionarea acestui cont este asigurata de catre Ministerul Finantelor Publice, impreuna cu MMSC pentru o perioada de 15 ani de la data privatizarii, din care se vor suporta cheltuielile pentru pretentiile cu privire la contaminarea istorica, pentru o prioada de 30 ani, se mai spune in nota de fundamentare.

Sursa foto: petrom.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri