Preturile, distorsionate de intelegerile celor trei producatori nationali de ciment

Mediul concurential ar putea fi serios viciat in domeniul constructiilor prin cresterea artificiala a preturilor la materiale, crestere determinata de existenta oligopolurilor in domeniu - au apreciat expertii Consiliului Concurentei intr-un raport privind domeniile sensibile din punct de vedere concurential din economia romaneasca. "Preturile la materiale neprelucrate pot creste artificial datorita structurii de oligopol a pietei. De exemplu, structura pietei de ciment din Romania este de tip oligopol, cu numai trei producatori nationali (Lafarge, Holcim si Heidelberg). Consiliul Concurentei trebuie sa monitorizeze cu atentie comportamentul analog in ceea ce priveste preturile si veniturile participantilor pe pietele de tip oligopol, deoarece acestea pot fi rezultatul unui cartel", au aratat specialistii din domeniu.

O alta problema din punct de vedere concurential pentru acest domeniu o reprezinta barierele la intrarea pe piata materialelor neprelucrate, care trebuie urmarite si mentinute la un nivel redus. "De exemplu, pe piata cimentului exista o singura companie care ofera servicii de incarcare-descarcare pentru transporturile care sosesc in Portul Constanta. Accesul la facilitatile esentiale trebuie acordat in conditii corecte si nediscriminatorii", au mai apreciat autorii raportului.

In esenta, problemele de concurenta relevante pentru industria constructiilor mai sunt legate de comertul paralel si mentinerea pretului de revanzare (producatorii de echipamente de productie putand avea incheiate acorduri de distributie pentru a impiedica comertul paralel cu produsele oferite si pentru a impune preturile minime de revanzare), precum si de licitatii. "Consiliul Concurentei trebuie sa se asigure ca marile lucrari de constructii finantate de Guvern sau alte organe ale administratiei publice sunt incredintate unor companii in urma licitatiilor publice, si nu prin acorduri private. Conditiile de participare la aceste licitatii trebuie sa fie hotarate in asa fel incat sa nu fie discriminatorii sau neloiale", este aprecierea Consiliului. Expertii cred ca este datoria Consiliului Concurentei sa urmareasca rezultatele licitatiilor publice, pentru a depista si pedepsi eventualele oferte corelate dintre participantii la licitatie.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Citește și
Chiritoiu, RCS: degringolada in TV, cine nu se adapteaza, moare subit
Setari Cookie-uri