Distribuitorul de medicamente Farmexpert DCI a raportat in anul financiar 2013/2014, incheiat la 31 martie, venituri de 434 milioane lire sterline (533 milioane euro), reprezentand o crestere cu 15,7% fata de anul anterior, potrivit datelor grupului britanic Alliance Boots, proprietarul companiei.

La un curs valutar constant, compania a raportat o crestere cu 11,5% a veniturilor. "In Romania, unde am cumparat participatiile minoritare in octombrie 2013, veniturile la curs valutar constant au crescut cu 11,5%, in principal prin extinderea cotei de piata. Aceasta, alaturi de cresterea productivitatii, au ajutat afacerea sa-si sporeasca profitul", se arata in raportul Alliance Boots.

In anul fiscal 2012/2013, Farmexpert a avut venituri de 375 milioane lire sterline (443 milioane euro), reprezentand o scadere cu 1,1% fata de anul anterior. Farmexpert ocupa locul 10 la nivelul diviziei de distributie a grupului britanic, in functie de ponderea in venituri, dupa Franta, Germania, Marea Britanie, Turcia, Spania, Olanda, Rusia, Egipt si Cehia, scrie Mediafax.

Distribuitorul are sase depozite la nivel national, in Bucuresti, Ploiesti, Iasi, Brasov, Cluj si Timisoara, si 14 birouri de reprezentanta. Portofoliul companiei cuprinde peste 7.000 de medicamente, din care 52% OTC (fara prescriptie medicala) si 48% Rx (cu prescriptie medicala). Farmexpert ocupa locul doi pe piata distributiei de medicamente din Romania, concurand cu firme precum Mediplus, Farmexim, Fildas si Polisano.

Compania a fost fondata in 1996 de omul de afaceri Eugen Baciu, care a vandut in 2006 primul pachet de 60% din actiunile companiei, catre ANZAG, pentru 29,2 milioane de euro. In 2012, ANZAG a mai cumparat 20% din distribuitorul roman ajungand la o participatie de 80%. Pentru acest pachet, grupul a cheltuit 35,5 milioane de euro, suma care cuprinde atat pretul platit catre Eugen Banciu, cat si cheltuielile aferente achizitiei.

Citeste si:
(Non)Profitul cultural al Festivalului de Muzica de Camera SoNoRo
(Non)Profitul cultural al...

La finele lunii ianuarie 2013, actionarul majoritar al ANZAG, grupul britanic Alliance Boots, a anuntat achizitia integrala a companiei germane, iar in octombrie anul trecut britanicii au cumparat si restul de 20% din Farmexpert de la Banciu, in prezent detinand integral compania.

Potrivit rapotului grupului, Alliance Boots a cheltuit anul trecut 166 milioane lire sterline (203 milioane euro) cash in principal pentru achizitia participatiilor mioritare la Hedef Alliance Holding A.S. din Turcia si Farmexpert DCI. Alliance Boots este prezent in peste 25 de tari si a avut anul trecut venituri de 23,4 miliarde lire sterline.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Bayer, inovatie si statul roman. Unde gresesc autoritatile romane?