Majorarea salariilor pentru angajatii de la Posta Romana, cu sume cuprinse intre 80 si 120 de lei, ar putea baga firma in faliment daca nu este conditionata de cresterea veniturilor, sustine ministrul Razvan Cotovelea.

"Majorarea salariilor depinde foarte mult de propunerile si discutiile pe care le vom avea miercuri. Nu avem un spatiu mare de manevra in aceasta directie. In termeni reali, este nerelevant procentul cu care am putea majora salariile la Posta, adica 0,2%. Pentru cei 27.000 de angajati, acest procent este nerelevant. In mai multe etape si intr-un un anumit interval de timp, salariile ar putea fi majorate cu sume cuprinse intre 80 si 120 de lei. Capacitatea financiara a companiei nu permite in mod imediat pentru toti cei 27.000 de angajati o crestere substantiala a salariilor, iar o eventuala crestere va fi direct corelata cu majorarea veniturilor companiei", a afirmat Cotovelea.

El a adaugat ca, pentru a privatiza Posta Romana, compania trebuie sa aiba "o balanta financiara cat mai buna". "Daca venim acum si crestem salariile pentru cei 27.000 de salariati fara a avea grija de sanatatea financiara a acestei companii, ne ducem cu ea direct in insolventa. Intreaga problematica a Postei trebuie cu foarte mare grija gestionata. Guvernul vrea sa aiba o privatizare de succes, asa cum a fost cazul privatizarilor la Automobile Dacia si Petrom, companii care, in prezent, contribuie serios la bugetul statului prin taxe si impozite", a spus ministrul, potrivit Mediafax.

Saptamana trecuta, presedintele Sindicatului Lucratorilor Postali din Romania, Matei Bratianu, a declarat ca principalele nemultumiri si revendicari sunt legate de salariul prea mic din Posta Romana.

"Asa cum am spus in mai multe randuri, peste 80 la suta din salariatii din Posta Romana au salariul net lunar intre 500 de lei si 1.200 de lei cu tot cu tichete de masa si toate sporurile incluse. Revendicarea este majorarea salariilor in suma fixa cu echivalentul ratei inflatiei pe perioada 2009 - 2014, iar a doua revendicare majora este legata de angajarea de personal pe locurile de munca vacante. Sunt locuri de pe care au plecat oamenii prin demisie, imbolnavire si sunt neocupate, iar colegii sunt obligati sa munceasca gratis pentru ei si oamenii nu mai pot. Deci acestea sunt revendicarile majore pentru care oamenii sunt in strada si, daca nu se solutioneaza, vor duce la continuarea calendarului de proteste", a explicat liderul sindical.

Matei Bratianu a declarat ca sunt 1.500 de posturi vacante si s-a cerut, tinand cont si de situatia companiei si de faptul ca se finalizeaza rezultatele normarii facute anul acesta pe lunile aprilie si martie, ca cel putin 800 de posturi sa fie ocupate prin concurs intr-o prima etapa, chiar pe perioada determinata.

El a mai spus ca directorul general al Companiei Nationale Posta Romana, Ion Smeeianu, i-a invitat la o runda de discutii.

"Am cerut sa prezinte variantele pe care si le asuma compania pentru majorarea salariului, maine (vineri, n.r.) urmeaza sa fie o alta intalnire cu comisia tehnica si i-am spus ca, in cazul in care identificam variante acceptate de ambele parti de majorare a salariului si de angajare pe locurile vacante, atunci maine suntem deschisi sa convocam si comisia de nogociere si comitetul executiv si daca maine se semneaza actul aditional de majorare a salariilor, atunci inchidem si conflictul. Daca nu, unii dintre noi vor intra in greva foamei", a mai spus liderul sindical.

Aproximativ 20.000 de angajati din Posta Romana au fost, marti, in greva japoneza, liderii sindicali amenintand ca daca cererile angajatilor nu vor fi solutionate, vor intra in greva foamei, din aceasta saptamana.

Sindicatul Lucratorilor Postali din Romania (SLPR) a anuntat, in 5 mai, ca vor fi organizate patru zile de proteste care urmaresc, in principal, demiterea conducerii institutiei si cresterea salariilor personalului cu 20 la suta.

Pe 6 mai, in Capitala, peste 100 de persoane au protestat in fata sediului central al Postei Romane, iar duminica peste 2.500 de sindicalisti din Posta Romana din toata tara au protestat la sediul Guvernului, prezentandu-si fluturasii de salariu si cerand demiterea conducerii companiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri