Separarea distributiei de furnizare la Electrica Oltenia va costa 20 milioane euro iar compania intentioneaza sa ceara Autoritatii de Reglementare in domeniul Energiei recunoasterea acestor costuri, a declarat pentru NewsIn, directorul tehnic si de dezvoltare al Electrica, Tudor serban.

"Dupa calculele facute de consultantul care a realizat studiul de fezabilitate referitor la separare, acest proces va costa CEZ 20 de milioane de euro. Nu mai suntem in trecut ca sa poti infiinta doua firme separate si sa spui ca nu te costa nimic, acum se face o strategie de separare, suntem in plin capitalism, si de aceea costa foarte mult procesul de delimitare a activitatii de distributie de cea de furnizare energie electrica," a spus serban. Potrivit directorului din cadrul Electrica, care este si membru in consiliile de administratie ale CEZ Electrica Oltenia si ENEL Electrica Banat, CEZ va cere Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) recunoasterea cheltuielilor.

"Nu stiu insa daca ANRE va fi de acord cu o majorare de tarife ca urmare a acestor cheltuieli", a mai afirmat Tudor serban. El a adaugat ca prima companie care va reusi sa-si imparta cele doua activitati este CEZ Electrica Oltenia iar a doua pare a fi in acest moment E.ON Moldova. "ENEL si Electrica nu au facut pana acum nici un demers in acest sens", a mai aratat reprezentantul Electrica.

La randul sau, presedintele ANRE, Nicolae Opris, a declarat, joi, pentru NewsIn, ca dat fiind ca separarea distributiei de furnizare se face in baza unor prevederi legale "in principiu, ANRE va recunoaste costurile, dar tratamentul sau va fi egal pentru toate cele opt companii desprinse din Electrica si vom recunoaste aceleasi costuri".

Presedintele ANRE a mai spus ca astfel ar putea fi majorate tarifele furnizorilor de electricitate, dar a subliniat ca "nu poate fi vorba, neaparat, de o crestere a tarifelor de distributie". Opris a mai afirmat ca "ANRE o sa aiba discutii cu toti furnizorii si in functie de aceste discutii vom stabili cat vom recunoaste din costurile stabilite de ei".

Potrivit reglementarilor in vigoare, de la 1 iulie 2007, toate companiile care distribuie electricitate trebuie sa-si separe activitatea de distributie de cea de furnizare. Pana la sfarsitul lui 2006, CEZ Romania se va separa in doua companii diferite numite CEZ Furnizare si CEZ Distributie, urmand ca de la 1 ianuarie 2007 cele doua societati sa fie complet functionale, a declarat recent directorul general al Electrica Oltenia, Gabriel Negrila.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri