Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, la Targu Mures, ca problema pretului la gaz va fi discutata saptamana viitoare, in conditiile in care cei doi producatori, Romgaz si Petrom, nu au ajuns la un pret corect cu marii consumatori, intre care se numara si Azomures.

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, la Targu Mures, dupa ce a vizitat combinatul producator de ingrasaminte chimice Azomures, ca va organiza o intalnire cu marii consumatori si cu cei doi furnizori nationali de gaz, Romgaz si Petrom, pentru ca vrea sa faciliteze "aplicarea regulilor pietei".

"Cei de la Azomures sunt confruntati cu ceea ce se confrunta si alti mari consumatori, cu problema pretului la gaz. Prin masurile pe care le-am luat, noi am realizat in totalitate liberalizarea pietei gazului, nu mai e nevoie de nicio crestere de pret, de orice alt calendar, cum fusese asumat in urma cu cativa ani, insa ne confruntam cu faptul ca producatorii, care sunt doar doi de fapt, Romgaz si Petrom, si marii consumatori, intre care Azomures e unul dintre cei mai importanti, n-au ajuns, pe baza principiilor pietei, la pretul corect, la pretul real, care sa asigure profit pentru producatorul de gaz, dar sa pastreze competitiv beneficiarul. Inca sunt primele luni, prea lungi dupa parerea mea, de dupa liberalizare, in care mecanismele de functionare a pietei nu si-au spus inca cuvantul real", a spus Ponta, aratand ca existenta a doar doi furnizori creeaza o situatie de oligopol, potrivit Mediafax.

El a subliniat ca Azomures este nu doar o unitate economica importanta pentru Romania, cu peste 2.000 de angajati si un contribuabil serios, ci una "de-a dreptul strategica". "Fara Azomures si fara celelalte unitati care au mai supravietuit ultimilor 20 de ani, practic Romania nu-si poate asigura o dezvoltare a agriculturii asa cum suntem in acest moment, pe un trend pozitiv. Azomures are o importanta strategica pentru dezvoltarea in continuare a agriculturii romanesti. Peste 80 la suta din productie, acum, se vinde in Romania", a spus premierul.

El a aratat ca, pe langa pachetul de masuri anuntate deja de Departamentul de Energie, "in masura a ceea ce permit legislatia nationala si europeana" pentru sustinerea marilor consumatori de energie, electrica si de gaz, va avea, saptamana viitoare, in Guvern, o noua informare legata de situatia actuala, dupa care va convoca, miercuri, o intalnire cu producatorii de gaz si cu marii consumatori.

"Vom face o intalnire, pe de-o parte cu producatorii, pe de alta parte cu marii consumatori, pentru a vedea cum facilitam aplicarea regulilor pietei, adica un pret care sa intalneasca cererea cu oferta, ceea ce azi nu se intampla. (…) Am tot sprijinul pentru producatori, fie ca-i vorba de Petrom sau Romgaz, dar cel mai mult si cel mai mult ma intereseaza sa pastram industrii fundamentale, si industria ingrasamintelor este o industrie fundamentala pentru Romania. Asa incat, unii imi sunt dragi, dar ceilalti imi sunt si mai dragi, pentru ca e vorba de activitate economica la nivel national. O sa rog si conducerea Azomures sa participe la aceasta intalnire, miercuri. Tot ceea ce tine de Guvern pentru a facilita aplicarea regulilor pietei si, in final, un pret la gaze care sa nu distruga marii consumatori, ci sa-i pastreze competitivi", a spus Ponta.

Premierul a aratat ca intentioneaza sa ia "masuri fiscale, masuri legislative si tot ceea ce ne permite legislatia europeana", pentru ca, in final, marii consumatori industriali sa aiba parte de un pret "normal" la gaz, chiar daca nu foarte mic. El a mai spus ca nu isi doreste ca "exact cand decoleaza partea industriala si productiva", sa ramana "fara carburant", ceea ce ar crea "o situatie catastrofala", comparabila cu cea a unui avion ramas fara combustibil dupa decolare.

"E ca un avion care a pornit, a decolat si ramane deodata fara cherosen, cam asa se intampla si cu Azomuresul. Ei si-au dezvoltat productia, isi dezvolta capacitatea tehnologica, dar daca pretul la gaze depaseste pretul care se practica in Europa, o sa aterizeze fortat si asta inseamna, pentru 80 la suta din piata romaneasca din agricultura, o situatie absolut catastrofala. Guvernul nu mai poate sa stabileasca preturi intr-o economie deschisa, dar in schimb poate sa intervina, sa medieze, sa aiba grija sa asigure functionarea acestor mecanisme de piata si la nevoie sa-i sanctioneze pe cei care sunt prea lacomi si care vor sa faca profit mai mult decat in limitele normale. Un pret corect este un pret care respecta regulile pietei si care asigura, pentru cel care cumpara si cel care vinde, un profit", a conchis Ponta.

Premierul Victor Ponta a facut, vineri, o vizita in judetul Mures, in programul sau figurand fabrica de viori "Gliga" din Reghin, barajul in constructie de la Rastolita si combinatul producator de ingrasaminte chimice Azomures din Targu Mures.

Directorul combinatului Azomures din Targu Mures, Mihai Anitei, declara, la inceputul lunii aprilie, ca Guvernul trebuie sa faca demersuri pe langa CE pentru subventionarea indirecta a marilor consumatori de gaz pentru ca altfel acestia nu vor face fata preturilor impuse la gaz de catre producatori si se vor inchide. Anitei spunea atunci ca unitatea se confrunta cu o situatie "dramatica" in urma liberalizarii pretului pe piata gazului metan.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri