Compania canadiana Gabriel Resources va atrage o suma de 40 milioane dolari canadieni (36,8 milioane dolari) de la mai multi actionari, carora le promite in schimb dreptul inclusiv la o parte din despagubirile care ar putea fi obtinute de companie de la Romania prin arbitraj international in cazul proiectului Rosia Montana.

Gabriel Resources s-a inteles cu mai multi dintre investitorii actuali pentru a emite 40.000 de "unitati", fiecare cu un pret de 1.000 de dolari canadieni (920 dolari), pentru a obtine fonduri de 40 de milioane de dolari canadieni, se arata intr-un comunicat al companiei.

O "unitate" include obligatiuni convertibile subordonate negarantate cu un principal de 1.000 de dolari canadieni si un cupon de 8%, warrant-uri care dau dreptul la achizitia a 398 de actiuni, precum si un "drept din valoarea arbitrajului" ("Arbitration Value Right"), potrivit Mediafax.

Fiecare "drept din valoarea arbitrajului" va da detinatorului dreptul, in anumite conditii, la o parte proportionala din banii primiti de companie in urma unui acord amiabil sau a unei decizii irevocabile de arbitraj, luata pana la 30 iunie 2019 intr-o procedura de arbitraj legata de proiectul Rosia Montana.

Investitorii vor avea dreptul in total la maxim 130 de milioane de dolari canadieni (119,7 milioane dolari) in contul "drepturilor din valoarea arbitrajului". "Compania isi va pastra si dreptul discretionar de a initia proceduri de arbitraj si, in cazul in care o astfel de actiune este pornita, daca sa incheie un acord amiabil sau sa retraga actiunea, inclusiv asupra termenilor unei intelegeri sau ai renuntarii la procedura de arbitraj", se arata intr-un comunicat al Gabriel Resources.

Compania intentioneaza sa foloseasca fondurile de 40 de milioane de dolari canadieni pentru obiective generale, inclusiv pentru continuarea eforturilor de a otine permisele necesare dezvoltarii proiectului minier Rosia Montana, la care are o participatie de 80,69%.

"Compania vrea sa continue proiectul Rosia Montana daca Guvernul este dispus sa respecte obligatiile pe care si le-a asumat in tratate internationale pentru protectia investitiilor, inclusiv de a acorda un tratament corect, echitabil si nediscriminatoriu la evaluarea proiectului si, mai ales, in procesul de acordare a permiselor de mediu. In acest scop, compania a apelat la plasamentul privat pentru a finanta continuarea proiectului si dupa 2014, inclusiv a activitatilor necesare pentru asigurarea tuturor permiselor inca neacordate", a declarat Jonathan Henry, presedinte si director general al Gabriel Resources.

Obligatiunile care intra in componenta "unitatilor" vandute investitorilor vor ajunge la maturitate la 30 iunie 2019. Titlurile vor fi convertibile in orice moment din aceasta perioada in actiuni obisnuite la cererea detinatorului. De asemena, posesorul unui warrant va avea dreptul sa cumpere in orice moment pana la 30 iunie 2019 o actiune a companiei la un pret prestabilit.

Plasamentul privat pentru atragerea de fonduri a fost subscris in totalitate de anumiti actionari existenti ai companiei, inclusiv actionari cu participatii de peste 10% anterior finalizarii acordului. Obligatiunile si warranturile emise in cadrul plasamentului privat dau dreptul investitorilor la actiuni totalizand 12,4% din capitalul actual, se arata in comunicat.

Vanzarea "unitatilor" ar trebui sa se incheie pe 30 mai sau la o data ulterioara, conform intelegerii dintre companie si investitori. Publicatia canadiana The Glode and Mail a scris la inceputul lunii mai ca Gabriel Resources pregateste un caz de arbitraj international impotriva Romaniei in care va cere despagubiri de miliarde de dolari, dupa ce a incercat fara succes in ultimii 15 ani sa dezvolte proiectul minier Rosia Montana.

Gabriel Resources se pregateste pentru acest caz, care va fi audiat probabil la Viena in a doua jumatate a acestui an, concomitent cu oprirea activitatilor in Romania, pentru conservarea rezervelor financiare, a scris publicatia, fara sa citeze sursele informatiei. Compania a amenintat in septembrie anul trecut ca va da in judecata autoritatile romane pentru pana la 4 miliarde de dolari din cauza "multiplelor incalcari ale tratatelor de investitii", potrivit The Glode and Mail.

Proiectul Rosia Montana a fost intarziat incepand din anii '90 de protestatari bine organizaati si finantati, variind de la fermieri care nu vor sa-si piarda proprietatile pentru a face loc minei, la miliardari precum Geroge Soros si celebritati precum Vanessa Redgrave, noteaza publicatia canadiana.

Gabriel Resources a utilizat 550 de milioane de dolari pentru dezvoltarea proiectului si cheltuieli juridice, fara a avea ce sa arate in schimbul banilor, iar in ultimii 20 de ani a schimbat cinci directori generali, fiecare dintre acestia fiind convins ca proiectul este pe punctul de a face progrese semnificative.

Gabriel Resources detine 80,69% din actiunile RMGC, restul capitalului fiind controlat de statul roman, prin Minvest Rosia Montana. Actinarii RMGC au aprobat la 1 noiembrie transferul pachetului de 19,31% detinut de guvern de la Minvest Deva la Minvest Rosia Montana, in urma reorganizarii companiei de stat.

Actionarii Gabriel Resources sunt holdingul Electrum Global (16%), investitor in industria aurului, grupul BSG Capital (16%), controlat de omul de afaceri israelian Beny Steinmetz, cunoscut in principal pentru afaceri cu diamante in Africa, gigantul minier Newmont (13%), fondul de hedging Baupost Group (13%), controlat de miliardarul american Seth Klarman si fondul de hedging Paulson & Co. (10%), controlat de miliardarul american John Paulson. Actiuni reprezentand 26% din capitalul companiei sunt flotate liber pe bursa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri