Grupul Autoitalia, importatorul marcilor Fiat, Alfa Romeo, Lancia, Ssangyong si Maserati, a vandut 3.743 de unitati in prima jumatate a anului, cu 21,5% peste rezultatele din semestrul I al lui 2005, conform datelor furnizate vineri NewsIn de companie.

Peste 90% din automobilele comercializate de Autoitalia au apartinut marcii Fiat, a carei cifra de vanzari a fost de 3.460 de unitati in primul semestru din 2006, cu 19,6% peste cele 2.892 din perioada similara a anului trecut.

Vehiculele comerciale au fost principalul motor de crestere, vanzarile de autoutilitare crescand cu 36% pana la 1.339, importatorul profitand de vacuumul de piata creat de scaderile vanzarilor de autoutilitare Dacia. Clientii potentiali s-au reorientat spre autoutilitarele din import, iar Dacia spera sa-si recapete cota de piata anul viitor, cand va lansa varianta furgon a modelului Logan.

Pe partea de autoturisme, cresterea a fost de 10%, cele mai vandute modele Fiat fiind Albea cu 935 de unitati, Panda - 376 de unitati, Punto - 332 si Grande Punto -147 de unitati. Vanzarile au crescut si la marcile Alfa Romeo - cu 38%, Ssangyong - cu 55% si Lancia, la care vanzarile s-au triplat.

Singura marca ce a cunoscut o scadere a fost Maserati, la patru masini in comparatie cu sapte in prima jumatate a anului trecut, piata de masini de lux in Romania atingandu-si cota de saturatie dupa cativa ani de vanzari record.

Pe segmentul de autoturisme, principalul motor au fost cele doua modele Fiat lansate in aceasta primavara: Albea si Grande Punto. Importatorul se asteapta ca cele doua modele sa contribuie puternic la vanzarile de anul acesta, tinta pentru Albea fiind de 2.000 de unitati pentru tot anul, iar pentru Grande Punto - 500.

Autoitalia are ca tinta pentru acest an o crestere a vanzarilor de 20-25%, peste media pietei, prognozata la 5-10% de Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile din Romania (APIA).

Autoitalia a avut anul trecut vanzari de 6.900 de unitati si o cota de 6% din piata importurilor de masini, unde lider a fost grupul Porsche cu 26%, urmat de Renault-Nissan cu 22%, si tiriac Auto cu 14%.