Retailerul german de bricolaj OBI, unul dintre cei mai mari jucatori de profil de pe piata europeana de Do It Yourself (DIY), se va retrage oficial de pe piata locala de la 1 septembrie, unde detine un numar total de sapte magazine.

Angajatii companiei germane au primit o instiintare in cursul acestei saptamani potrivit careia de la 1 septembrie retailerul de bricolaj OBI va inchide magazinele, iar o parte dintre acestea vor fi inchiriate de catre un alt retailer.

Potrivit informatiilor obtinute de catre wall-street.ro, cinci din cele sapte locatii in care OBI era chirias vor fi ocupate de catre retailerul grec de jucarii Jumbo. “Magazinele OBI din Theodor Pallady si OBI din Sibiu vor ramane singurele neocupate de la inceputul acestei toamne, in rest toate vor fi inchiriate de catre Jumbo (…) La aflarea vestii ca vor ramane fara slujbe, multi angajati au izbucnit in plans. (…) Totusi, angajatii OBI vor beneficia de salarii compensatorii”, au declarat surse apropiate situatiei pentru wall-street.ro.

Informatii legate de un exit al OBI din Romania au aparut la jumatatea lunii martie, cand surse din piata precizau ca nemtii se pregatesc sa se retraga in acest an din Romania, unde au inregistrat pierderi in fiecare dintre ultimii ani incepand cu 2008, cand au deschis primul magazin.

Conform celor mai noi date disponibile pe site-ul Ministerului de Finante, retailerul german OBI a incheiat anul 2012 cu afaceri de 40 de milioane de euro si pierderi de 1,2 milioane de euro. La finele anului 2012, pentru OBI lucrau circa 600 de angajati. OBI detine sapte magazine in Romania – doua in Bucuresti (Berceni si Pallady), Arad, Pitesti, Ploiesti, Oradea si Sibiu.

Retailerul grec de jucarii Jumbo, care va ocupa cinci din cele sapte spatii ale OBI, a raportat, in cele circa sase luni de activitate in Romania, incheiate in martie, vanzari nete de 6,2 milioane euro si un profit net de 1,4 milioane euro, pentru cele doua magazine pe care le opereaza in Bucuresti si Timisoara. Primul magazin Jumbo din Romania, cu o suprafata de 13.000 metri patrati, a fost deschis pe 17 octombrie 2013 la Timisoara, in locul fostului hiper­mar­ket real din nordul orasului. Al doilea magazin, care se intinde pe 14.000 metri patrati, a fost inaugurat pe 9 noiembrie in Bucuresti, in cadrul centrului comercial Arcade de pe Bulevardul Theodor Pallady, unde se mai afla Auchan, Altex, Metro, Decathlon si Obi. Ambele spatii sunt inchiriate.

Potrivit unui raport anterior, retailerul are in plan deschiderea altor trei unitati noi in Romania in urmatorul an financiar. De altfel, grupul detine si un teren de 47.000 metri patrati in Bucuresti pentru investitii viitoare. Compania are in Romania 247 angajati, dintre care 136 permanenti si 111 temporari.

La finele anului trecut, reteaua Jumbo numara 66 de magazine in Grecia, Cipru, Bulgaria si Romania si un magazin online si avea peste 5.000 de angajati. In Macedonia si Albania, reteaua Jumbo functioneaza in sistem de franciza. Jumbo este listata din 1997 la bursa de la Atena. Pe langa jucarii, care reprezinta cea mai mare parte a afacerilor, magazinele companiei ofera produse pentru ingrijirea copiilor, rechizite, produse de sezon, decoratiuni si produse pentru locuinta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri