Perioada de depunere a ofertelor pentru licitatia privind selectarea evaluatorului in procesul de privatizare a companiei Antibiotice Iasi a fost prelungita pentru a doua oara pana la 27 iulie, a anuntat ieri compania. Termenul initial de depunere a ofertelor pentru selectarea evaluatorului a fost 20 iunie, data pana la care nu a fost depusa nici o oferta.

Ca urmare, Antibiotice a prelungit termenul limita la 30 iunie, dar a fost primita o singura oferta. Directorul general al companiei, Ioan Nani, a declarat la inceputul lunii iulie ca selectia evaluatorului este in intarziere intrucat firmele mari din domeniu au preferat sa acorde consultanta companiilor interesate sa preia Antibiotice.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului este actionarul majoritar al producatorului de antibiotice, cu 53,1% din titluri. Actionari semnificativi sunt fondul de investitii Broadhurst si SIF Oltenia.
Presedintele AVAS, Razvan Orasanu, a declarat, la inceputul lunii mai, ca anuntul de privatizare a companiei va fi publicat in luna august, sau cel mai tarziu in luna septembrie.

Valoreaza cel putin 180 mil. euro

Printre companiile care si-au manifestat interesul sa participe la privatizarea Antibiotice se numara grupul farmaceutic Montero, cu activitati in distributia si retailul cu medicamente, compania Phnix Laboratorium din Ungaria, producatorul Ozone Laboratories si firma canadiana Acic Pharmaceuticals.

Valoarea de piata a producatorului a fost estimata la 180 milioane de euro, de circa 40 de ori mai mare decat evaluarea din 1998 -1999, cand a fost prezentata pentru prima oara varianta privatizarii. Antibiotice a inregistrat in primul trimestru al acestui an o crestere a profitului net cu 51%, pana la aproximativ 10 milioane de lei, si un avans al cifrei de afaceri cu circa 1,8% la 36,7 milioane de lei. Compania vizeaza in acest an o majorare a cifrei de afaceri cu 22%, la 200 milioane lei, si atingerea unei cote de 3,5% din piata interna de medicamente, cu 0,3 procente mai mult decat in 2005. In acelasi timp, compania estimeaza un profit brut de 29,5 milioane lei, in crestere cu 24,4% comparativ cu valoarea raportata in 2005.

3,2% cota de piata

Potrivit companiei de cercetare Cegedim Romania, in 2005, Antibiotice ocupa locul 9 in topul companiilor farmaceutice din Romania, cu o cota de 3,2% din piata. In ultimul an pe piata farmaceutica romaneasca au avut loc doua tranzactii semnificative. La sfarsitul lunii martie, Ranbaxy Laboratories, cel mai mare producator de medicamente generice din India, a achizitionat Terapia Cluj pentru 324 de milioane de dolari. Tot in luna martie compania islandeza Actavis a anuntat ca a cumparat producatorul de medicamente oncologice Sindan Bucuresti pentru 177 milioane de dolari.

In luna septembrie a anului trecut, compania ceha Zentiva a achizitionat firma de investitii Venoma Holdings Limited, proprietara unui pachet de 51% din actiunile Sicomed Bucuresti, pentru 102 milioane de dolari. Ulterior, compania a achizitionat, prin oferta publica, inca 24% din actiuni, pentru circa 48 de milioane de dolari.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si