Tari precum Romania, Ucraina, Turcia, Bulgaria sau Moldova sunt folosite de giganti din retailul de imbracaminte drept “o curte din spate a muncii ieftine”, companiile oferindu-le celor peste 3 milioane de angajati din fabrici salarii “de mizerie”, arata un raport realizat de ONG-ul Clean Clothes Campaign.

Raportul analizeaza conditiile oferite muncitorilor din zece tari – Romania, Ucraina, Turcia, Bulgaria, Croatia, Slovacia, Georgia, Macedonia, Moldova si Bosnia si Hertegovina. Potrivit analizei realizate, aproape toate unitatile de productie, care realizeaza imbracaminte si incaltaminte pentru companii importante precum Hugo Boss, Adidas, Zara, H&M sau Benetton, ofera salarii de mizerie ceea ce ii determina pe angajati sa apeleze la un al doilea job sau sa se bazeze pe activitati agricole pentru a putea supravietui.

“In timp ce branduri precum Zara sau H&M se bucura de profituri in crestere chiar si pe perioada crizei financiare, conditiile de munca din aceste tari s-au deteriorat in special din 2008-2009”, se arata in raport.

Cele mai afectate sunt femeile care lucreaza in aceste fabrici, se mai precizeaza in analiza, ele fiind obligate la un program prelungit fara a fi platite. Toate aceste detalii demonteaza mitul potrivit caruia “Made in Europa” reprezinta conditii corecte de munca, o perceptie care a castigat teren in special dupa tragedia petrecuta la o fabrica de imbracaminte din Bangladesh, cand peste 1.000 de muncitori au murit din cauza prabusirii cladirii in care lucrau.

ONG-ul mai acuza sponsorul Cupei Mondiale de fotbal, Adidas, ca ar fi profitat de nereglementarea drepturilor muncii in Georgia si ar fi procurat haine din aceasta tara, unde muncitorii sunt platiti doar cu 5 euro pentru opt ore de lucru. Acesti angajati au reclamat ca ar fi fost intimidati la locul de munca, unde trebuiau sa obtina permisiunea angajatorilor pentru a utiliza toaleta si nu aveau dreptul la concediu medical. Grupul a raspuns acuzatiilor prin mentiunea ca “nu exista o productie autorizata in Georgia”.

Citeste si:
H&M, schimbare de strategie: vanzarea altor branduri in magazine
H&M isi schimba strategia si...

La randul sau, Inditex, proprietarul Zara, a afirmat ca grupul se asigura, prin controale regulate la furnizori, ca angajatii care croiesc si cos in mai multe tari din Europa de Est sunt platiti cu cel putin salariul minim pe economie.

In schimb, cercetarile au aratat faptul ca muncitorii din Romania castiga 124 de euro pe luna, cu 55 de euro mai putin fata de salariul minim pe economie. “I-am spus sefului meu ca nu reusesc sa am un salariu minim pe economie daca nu lucrez si in zilele de sambata, iar raspunsul sau a fost sa vin sa lucrez si in weekend”, a declarat un angajat roman.

Inditex, cu afaceri anuale de 16 mld. euro, lucreaza in Romania cu aproximativ 100 de fabrici, in timp ce H&M colaboreaza pe plan local cu circa 20 de fabrici.

Pe plan local, textilele reprezinta in continuare produse importante pentru export, industria plasandu-se pe locul patru.

Citeste si:
STUDIU: 97% din consumul local de fashion provine din importuri
Radiografia pietei de fashion...

Sursa foto: AgerpresFoto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Liderul pietei de fashion in 2019, discounter care vinde si home&deco