Desi piata constructiilor nu traverseaza cea mai propice perioada, Celco Constanta, Prefab Bucuresti si Siceram Sighisoara au fost singurele companii producatoare de solutii de zidarie care nu au cunoscut criza, raportand profit in intervalul 2008-2012, dar si anul trecut.

Chiar daca marjele sunt mult reduse, cele doua companii au reusit ca pe tot intervalul crizei sa se mentina pe profit, mai mult, cele doua companii au reusit sa isi reduca si valoarea datoriilor.

In intervalul 2008-2013, profitul Celco Constanta a scazut cu 344%, de la 11 milioane de euro in anul 2008, la numai 1,5 milioane de euro anul trecut. Nu doar profitul a avut de suferit in tot acest interval, compania din Constanta inregistrand un regres de 65% al business-ului in cei sase ani, de la 31 de milioane de euro, la circa 19 anul trecut. Celco Constanta si-a redus totodata cu 125% datoriile, de la 1,8 milioane de euro in 2008, la 0,8 in 2013, dar si numarul de angajati, care a scazut cu 12% in tot intervalul, ajungand in prezent la circa 275 de salariati.

Pe pozitia secunda in topul companiilor care au raportat profit in toti anii de criza s-a situat Prefab Bucuresti, companie care a raportat un profit de 180.000 de euro anul trecut in scadere de peste 72 de ori fata de nivelul de 13 milioane de euro atins in anul 2008. Totodata, compania a raportat afaceri in scadere cu 125% fata de nivelul anului 2008, dar si o scadere a datoriilor de sase ori a datoriilor, la circa 15 milioane de euro.

In cazul Siceram Sighisoara scaderile nu sunt chiar atat de dramatice ca la Celco. Profitul companiei a scazut cu 344%, de la 4 milioane de euro, la circa un milion de euro anul trecut, in timp ce rulajul Siceram s-a contractat cu 30%, de la 17,7 milioane de euro, la 13,6 milioane de euro anul trecut. Siceram a reusit insa o performanta uriasa in toti anii crizei, reusind sa-si reduca datoriile cu aproape 600%, de la 6,8, la aproximativ 1 milion de euro.

Performanta celor trei companii de a ramane pe profit in toti anii de criza nu a fost egalata de niciun alt jucator de pe acest segment de piata, insa miscarile de anul trecut pe piata au adus surprize.

Soceram, unul dintre marii jucatori de pe piata de profil, a raportat anul trecut o crestere a rulajului de 20%, ceea ce a urcat compania pana pe pozitia a doua in clasament, la o diferenta foarte mica fata de Wienerberger, cel mai mare producator de solutii de zidarie din Romania.

Topul primilor trei mari producatori este completat de Macon, companie al carei rulaj a scazut anul trecut cu 12%, la 22 de milioane de euro si a raportat o pierdere de 4,5 milioane de euro.

Piata de zidarie din Romania, formata din producatorii de caramida si cei de BCA (Beton Celular Autoclavizat) s-a ridicat anul trecut, la o valoare de circa 130-135 de milioane de euro, 55% din total fiind reprezentata de BCA, restul fiind acoperita de caramida.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri