Grupul Metinvest, companie ucraineana patronata de catre omul de afaceri Rinat Ahmetov si totodata unul dintre numele importante de pe piata metalurgica la nivel global, a inaugurat reprezentanta comerciala din Romania, activitatea companiei urmand sa fie centrata pe comercializarea de oteluri laminate la nivel local.

Reprezentantii Metinvest au un plan agresiv de dezvoltare atat in regiune cat si la nivel local, potrivit declaratiilor oficialilor companiei, care, desi momentan desfasoara o activitate exclusiv comerciala, iau in calcul ca pe viitor sa isi extinda prezenta teritoriala.

“Am inceput un plan strategic de dezvoltare, iar acesta a presupus in special extinderea pe pietele importante pentru domeniul nostru de activitate. Axele noastre de dezvoltare s-au derulat pe doua directii – una in Vestul Europei si alta in Sud Estul continentului. Romania este una dintre cele mai importante piete pentru otel din regiunea noastra, iar decizia de a incepe activitatea comerciala vine dupa indelungi analize si studii de piata”, a declarat David Summerfield (foto stanga), director dezvoltare in cadrul Metinvest.

Potrivit reprezentantilor companiei din domeniul metalurgic piata de otel din Romania s-a ridicat la un volum de 3,4 milioane de tone in cursul anului trecut, iar pentru 2014 este de asteptat ca aceasta sa creasca cu 8-10%. “Piata din Romania ar putea creste cu cel mult 10% in 2014, la un volum de 3,7 milioane de tone. Exista un potential fantastic de dezvoltare la nivel local, desi consumul de otel este inca la un nivel scazut fata de tari mai dezvoltate din regiune. Comparand cu Germania, Romania este inca departe, dar are sanse mari de a recupera”, a completat Summerfield.

O fabrica la nivel local? “Analizam posibilitatile!”

Intrebati de posibilitatea de a inaugura o facilitate de productie sau un depozit la nivel local, reprezentantii Metinvest s-au aratat deschisi catre investitii noi in regiune, dar nu au specificat cand ar putea demara lucrarile.

Intrebati de catre wall-street.ro la ce valoare s-ar ridica o investitie intr-o fabrica de oteluri laminate, reprezentantii companiei ucrainiene au precizat ca sumele ar putea porni de la cateva sute de milioane si, in functie de capacitate si complexitatea activitatii ar putea depasi valoarea de un miliard de euro. “Momentan analizam piata, dar nu avem un plan specific de investitii. Ne axam pe comercializarea de produse prin intermediul societatii locale, iar estimarile noastre sunt ca in primul an de activitate vom reusi sa atingem si sa depasim pragul de 200 de milioane de euro in ceea ce priveste rulajul companiei”, a declarat Veselin Sokolov (foto stanga), director general Metinvest Carpathia, reprezentanta locala a grupului ucrainean.

“Piata da semne de revenire”. Planurile Metinvest in urmatorii trei ani

Chiar daca recunosc ca piata constructiilor, inclusiv cea a otelurilor nu a traversat cea mai favorabila perioada, reprezentantii Metinvest se arata increzatori intr-o revenire a sectorului si mizeaza pe o crestere a cererii in urmatorii ani.

“Piata constructiilor este ultima industrie care isi va reveni in urma crizei globale. Simtit ca isi revine, iar acest lucru se intampla chiar din prezent. Infrastructura ramane un sector important de crestere pentru domeniul nostru de activitate si suntem increzatori ca planurile noastre in Romania vor merge in directia dorita”, au mai spus reprezentantii Metinvest.

Metinvest Carpathia detine in momentul de fata un numar de 7 angajati.

Relatia bilaterala Romania – Ucraina, afectata de revoltele din tara vecina?

Desi Ucraina nu traverseaza o perioada favorabila, conflictul din regiune afectand la nivel economic relatiile statului cu tarile din regiune, oficialii Metinvest dau asigurari ca nu vor exista probleme, atata timp cat din punct de vedere politic va exista o asezare. “Problemele politice pot destabiliza economiile, insa in multe situatii ceea ce a apare in presa este oarecum diferit fata de realitatea de pe strazi”, a mai precizat David Summerfield, directorul de dezvoltare al Metinvest.

Potrivit datelor Camerei de Comert Romano-Ucrainiene, Romania este cea mai importanta piata de desfacere pentru Ucraina, 21% din totalul exporturilor de materiale feroase fiind realizate in tara noastra. Totodata, schimburile comerciale dintre cele doua tari s-au ridicat anul trecut la circa 1,4 miliarde de dolari, primul trimestru al acestui an anuntand o crestere de circa 20% fata de perioada similara a anului trecut la circa 560 de milioane de dolari, valoarea exporturilor din Romania (358 mil. dolari), fiind mai mare decat cea a importurilor din Ucraina (202 mil. dolari).

Grupul Metinvest detine 20 de reprezentante comerciale si depozite in Europa, inclusiv in zona Balcanilor, Tarilor Baltice, Belgia, Bulgaria, Germania, Italia, Elvetia, Marea Britanie si, mai nou, Romania. Fabricile Metinvest sunt amplasate in Ucraina si in alte cateva tari europene, printre acestea numarandu-se si Promet Steel (Bulgaria), cu o capacitate de 500.000 de tone / an sau Trametal si Ferriera Valsider din Italia, cu o capacitate totala de 1,2 milioane de tone pe an.

La nivelul anului 2013, afacerile grupului Metinvest s-au ridicat la 12,8 miliarde de dolari, iar EBITDA s-a ridicat la 18%. Principalii concurenti ai Metinvest la nivel local sunt Arcelor Mittal, dar si Voestalpine.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri