Dependenta constructiilor de sectorul infrastructurii destabilizeaza evolutia in piata de profil, cel putin asta reiese din datele Ceramica Iasi (Brikston), unul dintre cei mai importanti jucatori pe piata de zidarie din Romania.

Reprezentantii companiei se arata optimisti in ceea ce priveste anul in curs mizand ca usoara tendinta de revenire din sector semnalata in anul 2013 sa continue si in acest an. “Speram ca schimbarea aparuta in piata in 2013 sa continue, cand au reaparut proiectele rezidentiale. Acestea nu au fost la fel de mari decat in anii 2008 -2009, dar au fost unul din motoarele de dezvoltare a pietei materialelor de constructii”, au precizat oficialii companiei.

Potrivit acestora, un semn pozitiv pentru piata constructiilor, dar care nu are un efect direct si asupra pietei de materiale de zidarie, este si cresterea mare in sectorul renovarilor. „Anul trecut sectorul renovarilor a inregistrat o crestere de aproximativ 30% fata de 2012, facand ca intreaga piata de constructii sa se mentina la un nivel similar cu 2012. Exista de asemenea un blocaj in zona proiectelor de infrastructura in piata constructiilor, care creeaza un efect de domino si duce la blocaje si in restul pietelor”, au precizat reprezentantii Ceramica Iasi. Mai mult, subliniaza acestia, incertitudinea legata de evolutia consumului, in conditiile in care cererea de caramida la nivel national acopera doar 65% din capacitatile existente, face ca lupta pe pret sa fie cea care dicteaza in cea mai mare masura in piata materialelor de zidarie.

Ceramica Iasi (Brikston) si-a redus datoriile cu 80% in 2013

Datoriile Ceramica Iasi (Brikston), unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata locala de zidarie si in topul celor mai mari producatori de caramizi din Romania, s-au redus anul trecut cu 80%, la circa 35 de milioane de euro, dupa ce in 2012 acestea s-au ridicat la o valoare de peste 60 de milioane de euro.

In ciuda dificultatilor din piata de zidarie, afectata de numarul tot mai scazut de locuinte noi construite, afacerile Ceramica SA (Brikston) au crescut anul trecut cu 14%, depasind pragul de 16 milioane de euro. Totodata, Ceramica Iasi s-a mentinut pe profit, insa cu o marja mult redusa.

Actionarii producatorului de caramizi au anuntat la inceputul lunii trecute ca vor sa contracteze un credit bancar de cel mult 12 milioane euro.

Imprumutul vizeaza refinantarea facilitatilor de credit existente, finantara unor viitoare actiuni de reducere capital social, rascumparari de actiuni proprii, dividende sau investitii, potrivit unui raport al companiei remis Bursei.

Ceramica Iasi (Brikston) este unul dintre cei mai mari producatori de solutii de zidarie din Romania, clasandu-se pe pozitia a saptea in topul realizat de catre WALL-STREET.RO. Principalii jucatori din piata de profil sunt Wienerberger, Soceram si Macon, pe o piata unde mai activeaza si Somaco Grup Prefabricate, Elpreco, Celco, Prefab, Siceram, Cemacon, dar si nemtii de la Xella, producatorii brandului de BCA Ytong.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri