Romanii consuma o jumatate de ceasca de cafea pe zi, cifra care ne plaseaza pe locul 30 la nivel mondial, cu mult in urma unor tari precum Olanda, Finlanda sau Suedia, arata datele Asociatiei Romane a Cafelei.

In Austria consumul este de 7,96 kg pe cap de locuitor, in Germania de 6,95 kg, iar in Romania de 2,3 kg pe cap de locuitor pe an. Si in estul Europei, consumul de cafea este mai mare decat in Romania: Polonia (3,19 kg), in timp ce in Bulgaria este de 2,9 kg. Mai mult, romanii consuma doar 0,5 cesti de cafea pe zi, in timp ce in Olanda sunt consumate zilnic 2,4 cesti pe zi, Finlanda (1,8 cesti pe zi) si Suedia (1,3 cesti pe zi).

Potrivit Asociatiei Romane a Cafelei, consumul redus de cafea din Romania este generat de aplicarea accizei la produsele de cafea, cresterea la nivel global a pretului cafelei ca materie prima sau de evaziunea fiscala asociata acestui produs.

Consumul mondial de cafea a crescut cu o rata medie anuala de 1,9% in ultimii 50 ani, de la 57,9 milioane de saci in 1964 la 142 milioane de saci in 2012. Aceasta rata de crestere s-a accelerat din 1990 la 2,1%, si la 2,4% din 2000. Pietele traditionale importatoare, cum ar fi Japonia, Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii au reprezentat istoric cea mai mare parte a cererii de cafea la nivel mondial. Cu toate acestea, in ultimii ani, cererea in tarile producatoare de cafea si pietele emergente a crescut, contribuind astfel in mod semnificativ la cresterea consumului total de cafea.

Cafeaua se cultiva pe o raza de 1.000 de mile in jurul Ecuatorului, de la Tropicul Cancerului in Nord, pana la Tropicul Capricornului in Sud. Arborele de cafea creste in peste 50 de tari din intreaga lume si este cea mai vanduta marfa din lume, dupa petrol. Principalele tari furnizoare de cafea sunt Brazilia, Columbia si Vietnam.

Sursa foto: Cafea, Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri