Kingfisher, Praktiker, dar si Leroy Merlin se afla in cursa pentru achizitia retailerului de bricolaj Baumax, companie care si-a anuntat inca de la inceputul acestui an intentia de a parasi pietele din sud estul Europei.

Atat britanicii de la Kingfisher, francezii de la Leroy Merlin cat si reteaua de bricolaj Praktiker, achizitionata in primavara acestui an de catre omul de afaceri turc Omer Susli, se afla in plin proces de negociere cu austriecii de la Baumax, care sunt pe cale sa renunte la cele 15 magazine pe care le detin in Romania.

Baumax, unul dintre cei mai importanti retaileri specializati pe segmentul DIY din Europa, a raportat anul trecut o pierdere consolidata pentru toate subsidiarele grupului austriac din Europa, de 189 de milioane de euro, dupa ce veniturile s-au ridicat la 1,13 miliarde de euro, in crestere cu 5% fata de anul 2012.

Presa austriaca nota la finalul lunii trecute ca cele mai mari pierderi ale Baumax au fost raportate chiar in Austria, de peste 150 de milioane de euro, si arata ca pana la finalul acestui an retailerul va inchide toate magazinele pe care le detine pe pietele din Turcia, Bulgaria, Croatia, inclusiv si in Romania.

Kingfisher: britanicii ar putea ajunge la 30 de unitati

Cu un plan de a ajunge la 50 de magazine in urmatorii ani, britanicii de la Kingfisher par a fi cei mai motivati sa cumpere cele 15 magazine ale Baumax, mai ales ca raspandirea teritoriala actuala a magazinelor Bricostore / Brico Depot si Baumax le permite o dezvoltare care sa nu afecteze socotelile in viitoarele locatii. Daca Kingfisher va cumpara cele 15 magazine ale Bauax, retailerul britanic va ajunge la un numar de 30 de magazine la nivel local, ceea ce ii va permite sa ajunga si mai aproape de obiectivul anuntat la intrarea pe piata.

Bucuresti, Ploiesti, Pitesti, Brasov, Cluj – Napoca, Suceava, dar si Constanta ar fi cele mai aglomerate orase in cazul in care Kingfisher ar achizitiona operatiunile locale ale Baumax. Cel mai mare numar de magazine ar urma sa fie in Capitala, cu un total de sase unitati, dispuse aproape in fiecare punct cardinal al orasului. Situatia se schimba un pic in orasele Constanta, Ploiesti, dar si Pitesti, unde, magazinele celor doi retaileri se afla la distante relativ apropiate.

Chiar si asa, harta retelei Bricostore / Brico Depot detinuta de catre Kingfisher ar urma sa fie acoperita armonios, in cazul achizitiei Baumax. Daca Kingfisher detine in momentul de fata, prin brandul Bricsostore, magazine in Calarasi, Braila, Focsani, Drobeta Tr. Severin, Arad sau Oradea, Baumax are magazine in orasele Targu Mures, Sibiu, Iasi, Bacau, Craiova, dar si Timisoara.

(Sursa harta: google maps / retail.ro)

Praktiker ar putea deveni cel mai extins retailer din Romania, cu peste 40 de unitati

Praktiker, retailer care anul trecut a inregistrat afaceri de 130 de milioane de euro, in puternica scadere fata de nivelul anului 2008, dar si companie care a raportat pierderi de 10 ori mai mari decat in urma cu an, se afla si el in cursa pentru achizitia magazinelor Baumax din Romania, din informatiile detinute de catre wall-street.ro.

Cu 27 de unitati la nivelul intregii tari, Praktiker ar urma sa devina cel mai extins retailer DIY din Romania, cu 42 de magazine, cu cinci mai multe decat Dedeman, asta daca grupul detinut de catre omul de afaceri turc Omer Susli si proprietarii Baumax vor ajunge la o intelegere.

Zona Bucurestiului, Ploiesti, Craiova, Pitesti, Constanta, Brasov, Timisoara, Cluj – Napoca, Targu Mures, dar si Bacau ori Iasi sunt orasele in care prezenta celor doi retaileri ar fi mai insemnata, cu doua sau trei unitati, precum si cinci magazine in Capitala. Situatii mai deosebite, in care magazinele celor doi retaileri se afla la distante relativ mici, intalnim in Ploiesti, Iasi, Bacau, Timisoara sau Craiova.

(Sursa harta: google maps / retail.ro)

Leroy Merlin si-ar putea incepe ofensiva pe piata locala de bricolaj

Chiar daca modelul de business al francezilor este unul axat pe achizitia de terenuri si dezvoltarea in regie proprie, Leroy Merlin se afla in cursa pentru achizitia operatiunilor Baumax la nivel local, fiind poate unul dintre cei mai motivati retaileri sa o faca. Cu o singura unitate de vanzare la nivel local, inaugurata in toamna anului 2011, si alte doua magazine in lucru – unul in Craiova si altul demarat in Capitala, Leroy Merlin ar putea ajunge la 16 unitati in acest an, pentru ca pana in primavara anului viitor sa ajunge la 18 magazine pe teritoriul intregii tari.

Interesant ar fi insa de stiut ce se va intampla cu magazinul Baumax din Chitila, care se afla nici la 200 de metri distanta de actualul magazin Leroy Merlin, situat in parcul de retail Colosseum.

(sursa foto: google maps / retail.ro)

1. Ce retailer credeti ca va cumpara Baumax?


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri