Potrivit comunicatului remis Bursei de Valori Bucuresti miercuri de catre compania petroliera listata, "Petrom a identificat lipsa unei cantitati de pana la 54.500 tone de stocuri de produse petroliere aflate in custodia Petrotrans, respectiv Conpet, fapt pentru care ambele companii au fost si sunt responsabile. Petrotrans sustine ca o cantitate de aproximativ 9.000 tone este inca recuperabila, insa cantitatea efectiv recuperata poate fi mult mai mica. Pe langa pierderea cauzata de lipsa produselor, Petrom trebuie sa plateasca accizele si TVA corespunzatoare cantitatilor pierdute".

Comunicatul Petrom mentioneaza ca "au fost constituite provizioanele corespunzatoare in situatiile financiare ale companiei. Petrom va lua in considerare procedurile legale in vederea recuperarii pagubelor.

Potrivit raportului Petrom pe anul 2004 , "societatea a incheiat contracte cu terti, cum ar fi Conpet si Petrotrans, prin care acestia detin si transporta stocurile Petrom. in 2004, acesti terti au raportat diferente in cantitatile reale detinute pentru Societate (Petrom, n.red.) intrucat Societatea si tertii investigheaza cauzele acestor diferente, s-au constituit provizioane pentru costurile acestor stocuri lipsa in aceste situatii".

Cea mai mare companie petroliera din Romania, Petrom, a renuntat la transportul produselor petroliere prin conductele Petrotrans si Conpet in august 2004 si de atunci a folosit calea ferata ca "metoda principala de tranport".

Ministerul Economiei si Comertului este actionarul majoritar al companiilor Petrotrans si Conpet. Petrotrans este operatorul sistemului de conducte petroliere prin care se transporta benzina si motorina, iar Conpet opereaza la randul sau sistemul national de conducte prin care se transporta titei, gazolina.

Directorul general al Conpet, Liviu Ilasi, a declarat miercuri agentiei NewsIn ca este pentru prima data cand aude despre o astfel de problema si ca pana in prezent nu a primit nici un document oficial din partea Petrom. "Nu am fost anuntat de existenta unor asemenea pierderi sau de faptul ca Petrom vrea sa ne traga la raspundere. in acest moment nu stiu absolut nimic despre o astfel de situatie", a mai spus reprezentantul Conpet. Potrivit lui Ilasi, in perioada august 2004 - iunie 2005, Petrom a continuat sa transporte produse petroliere prin reteaua nationala de conducte.