Lafarge, unul dintre cei mai mari producatori de ciment la nivel global, companie care in prima parte a acestui an a anuntat fuziunea cu rivalul Holcim, are in plan sa vanda toate operatiunile pe care le detine in Romania, dar si in alte tari, potrivit unui comunicat oficial al grupului.

Potrivit informatiilor grupului francez, Lafarge este pe punctul de a renunta la operatiunile pe care le detine in Romania, dar si in in alte state europene. Astfel, in urma fuziunii dintre Lafarge si Holcim, francezii vor sa renunte la toate activele pe care le detin in Romania si Germania, in timp ce in Austria, Franta, Serbia si Marea Britanie noul grup format dintre cele doua companii se pregateste sa isi vanda doar anumite operatiuni fie ale Holcim, fie Lafarge.

Viitorul grup, rezultat in urma fuziunii dintre Holcim si Lafarge, va avea o baza solida in Europa, cel putin asta sustin oficialii celor doua companii, asigurand circa 20% din veniturile totale ale grupului la nivel global.

Lafarge Romania, filiala locala a grupului francez cu acelasi nume, a ramas anul trecut “campioana profitabilitatii” pe piata cimentistilor, chiar daca marjele au scazut si in cazul companiei franceze foarte mult. Lafarge Romania a incheiat anul trecut cu un profit net de 10 milioane de euro, in scadere fata de nivelul raportat in 2012 cand inregistra 37 de milioane de euro. Desi a fost profitabila, Lafarge a inregistrat cea mai mare pierdere a rulajului dintre toti cei trei mari producatori. Francezii au incheiat anul trecut cu afaceri de 155 de milioane de euro, in scadere cu 24% fata de nivelul inregistrat in 2012 cand raporta afaceri de 192 de milioane de euro.

In ceea ce priveste planul Lafarge Holcim de a renunta la activele pe care le mai detin in alte tari, pe pietele din Canada si Mauritius Holcim urmeaza sa isi vanda toate activele, in timp ce in Filipine si Brazilia inca exista consultari.

Fuziunea dintre Holcim si Lafarge va crea astfel un gigant cu vanzari de 44 de miliarde de dolari si o valoare de circa 60 de miliarde de dolari. Este de asteptat ca francezii de la Lafarge si elvetienii de la Holcim sa vanda active in valoare de 5 miliarde de euro (6,97 mld. $), cu precadere in Vestul Europei

Lafarge are operatiuni in Romania pe segmentul cimentului, cu ponderea cea mai mare in vanzari, dar si al betoanelor si agregatelor. Compania detine trei facilitati de productie in Romania (la Medgidia, Targu Jiu si Hoghiz), dar si alte unitati de procesare a betoanelor si agregatelor. Alaturi de Lafarge si Holcim, un alt jucator important pe piata cimentului din Romania este Carpatcement Holding, parte a grupului german HeidelbergCement.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri