Consiliul Concurentei a derulat inspectii inopinate la sediile a 13 companii care au participat la proceduri de achizitie publica organizate de Transgaz Medias in 2011, ca parte a unei investigatii privind o posibila intelegere de a participa cu oferte trucate la licitatii.

"Inspectiile inopinate au avut loc in cadrul investigatiei, declansate de Consiliul Concurentei, privind o posibila intelegere intre intreprinderi de a participa cu oferte trucate, la zece licitatii organizate de Ttransgaz Medias in anul 2011", potrivit unui comunicat al Consiliului. Cele 13 companii investigate sunt Inspet, Condmag Brasov, Trustul de Montaj Utilaj Chimic Bucuresti (TMUCB), Rominsta, Moldocor, CIS GAZ, Armax, Armax Gaz, Pegamont, Ecrpod, Amarad, Posada Med si Staza Invest.

Valoarea totala a celor zece contracte incheiate de Transgaz cu companiile castigatoare ale licitatiilor este de aproximativ 8 milioane euro. Comunicatul precizeaza ca Legea concurentei interzice orice intelegeri intre companii, decizii ale asociatiilor de companii, care au ca obiect sau au ca efect impiedicarea, restrangerea ori denaturarea concurentei, in special cele care privesc participarea, in mod concertat, cu oferte trucate la licitatii sau la orice alte forme de concurs de oferte, potrivit Mediafax.

In situatia in care Consiliul Concurentei va constata incalcarea regulilor de concurenta, companiile implicate risca amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri. Firmele care coopereaza cu autoritatea de concurenta, in cadrul programului de clementa, pot obtine imunitate la amenda sau reduceri substantiale ale amenzilor, se mai spune in comunicat.

In 2012, Consiliul Concurentei a amendat firmele Condmag, Inspet, Moldocor si TMUCB cu amenzi in valoare totala de 25,5 milioane de lei (circa 5,6 milioane de euro) pentru trucarea a doua licitatii organizate de Transgaz in vederea atribuirii unor contracte de racorduri de gaze in perioada 2009-2011. Sanctiunile fiind aplicate in cadrul unei investigatii privind o posibila intelegere intre companii de a participa cu oferte trucate la licitatiile organizate de Transgaz in perioada 2009-2011, in vederea atribuirii unor contracte de racorduri de gaze naturale.

Citeste si:
Seful CC: Anul acesta finalizam investigatia pe industria lemnului
Seful Consiliului...

Astfel, firmele Condmag si Inspet au fost amendate cu 4.548.658 lei (1 milion euro) si, respectiv, 7.296.204 lei (1,6 milioane euro) pentru realizarea unei intelegeri privind participarea cu oferte trucate la procedura de achizitie publica "Racord gaze naturale Butimanu-Brazi pentru alimentarea cu gaze a centralei de Cogenerare Brazi" organizata in anul 2009.

Sursa foto: Shutterstock / Close up of businessman throwing dice

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Citește și
Concurenţa a pus ochii pe comercianţii de măsti medicale: riscă amenzi uriaşe
Setari Cookie-uri