Advent vinde unui fond de investitii inregistrat in Hong Kong pachetul de 84,88% din actiunile pe care le detine la Ceramica Iasi, producator de blocuri ceramice si tigle cumparat in 2007 pentru peste 35 milioane de euro, tranzactia fiind estimata de surse din piata la peste 10 milioane de euro.

Potrivit unui raport al Ceramica Iasi privind schimbari in controlul indirect, transmis astazi Bursei de Valori Bucuresti, firma Brikston Cooperatief U.A., inregistrata in Olanda, a preluat 84,88% din companie, actiuni detinute de Cooperatief EuroBrick Holding (Olanda), vehicul al Advent. In anunt nu se mentioneaza cine controleaza noul actionar si nici valoarea tranzactiei.

Surse din piata, citate de Mediafax, arata ca Brikston Cooperatief este un vehicul detinut de compania de administrare a fondurilor de investitii Asia Dept Management, aflata la prima achizitie in Romania, iar valoarea tranzactiei depaseste 10 milioane de euro.

Cu birouri in Hong Kong, Istanbul, Mumbai, Londra, Beijing, Kiev si Alma-Ata, Asia Dept Management are in administrare active in valoare de peste 1,4 miliarde de dolari.

Advent este la al treilea exit in Romania in ultimul an, dupa vanzarile participatiilor la producatorului de medicamente Labormed, respectiv producator de lacuri si vopsele Deutek. In cazul Labormed, vandut catre grupul american Alvogen, Advent a incasat 33 milioane dolari (24 milioane euro), mai putin de 20% din suma pe care a platit-o in 2008 cand a cumparat compania.

Fondul de investitii a preluat in anul 2007 un pachet de actiuni de 70% din producatorul de materiale de constructii Ceramica Iasi, printr-o tranzactie de 35 de milioane de euro, suma care includea si angajamentele de investitii. Ulterior Advent si-a marit participatia la aproape 85%, astfel ca prin vanzarea companiei, fondul isi va recupera mai putin de 30% din suma investita.

Ceramica Iasi avea la finalul anului trecut 213 de angajati si o cifra de afaceri de peste 72 milioane de lei (16,3 milioane de euro), fata de 64 milioane de lei in 2012 (14,4 milioane de euro) si un profit de sub 100.000 de lei, comparativ cu 2,2 milioane lei cu un an inainte. In Romania, Advent mai detine reteaua de servicii medicale private Regina Maria.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri