Petrom ar putea actiona in instanta transportatorii Petrotrans si Conpet

Petrom va incerca sa-si recupereze paguba de 45 milioane euro, provocata de disparitia din conducte a 54.500 tone de carburanti inclusiv prin actionarea in instanta a celor doi transportatori de titei si produse petroliere, Petrotrans si Conpet, au declarat, joi, agentiei NewsIn, surse din Petrom

Potrivit surselor citate, Petrom a descoperit recent ca are pierderi totale de peste 54.000 de tone de produse petroliere dupa ce si-a pus ordine in contabilitate. "Pierderile de carburanti au fost constatate pentru prima data in 2004, dar nu stim foarte precis anii din care provin. O parte dintre ele sunt pierderi tehnologice rezultate prin evaporare, dar aceasta cantitate este infima in raport cu cea care nu mai exista fizic. Produsele au fost cel mai probabil furate din conductele Petrotrans si Conpet. Cele doua societati erau custode, deci au semnat pentru produsele respective, dar nu au recunoscut niciodata pierderea lor".

Reprezentantii Petrom au mai spus ca, in special, Petrotrans este raspunzatoare pentru aceste pagube pentru ca desi cele doua companii (Petrotrans si Conpet) au fuzionat la un moment dat, Petrotrans a transportat produse petroliere pe cand Conpet se ocupa, ca si in prezent, numai de transportul petrolului.

"Trebuie spus ca niciodata Petrotrans si Conpet nu si-au asumat in scris pierderile din conducte. Aceasta, cu toate ca erau custode, deci sunt responsabili iar in contabilitatea noastra din ultimii ani se vede clar ca avem stocuri de produse rafinate lipsa. Vom lua toate masurile legale necesare pentru a ne recupera prejudiciile si asta inseamna si proces. Vom vedea. Daca sunt deschisi si vor sa discutam poate vom ajunge la o intelegere", au mai aratat sursele citate. Potrivit acestora, dupa august 2004, Petrom nu a mai folosit conductele pentru transportul carburantilor, ci numai pentru transport de titei.

Rezerve anti-furt

Sursele citate au mai afirmat ca incepand din 2004 compania si-a constituit provizioane tocmai pentru a acoperi lipsa stocurilor de carburanti. Pintr-un comunicat remis miercuri Bursei de Valori Bucuresti, Petrom a anuntat ca vrea sa traga la raspundere transportatorii Conpet si Petrotrans pentru lipsa unei cantitati de aproape 54.500 de tone de produse petroliere aflate in custodia celor doua societati, valoarea prejudiciului cifrandu-se la aproximativ 45 de milioane de euro.

"Petrom a identificat lipsa unei cantitati de pana la 54.500 tone de stocuri de produse petroliere aflate in custodia Petrotrans, respectiv Conpet, fapt pentru care ambele companii au fost si sunt responsabile. Petrotrans sustine ca o cantitate de aproximativ 9.000 tone este inca recuperabila, insa cantitatea efectiv recuperata poate fi mult mai mica. Pe langa pierderea cauzata de lipsa produselor, Petrom trebuie sa plateasca accizele si TVA corespunzatoare cantitatilor pierdute", se arata in comunicat.

Disparitia carburantilor din magistralele de transport a fost semnalata si de actualul ministru al economiei, Codrut seres. La instalarea in functie, in ianuarie 2005 seres, a anuntat ca detine informatii potrivit carora in 2004 din conductele magistrale de transport produse petroliere au disparut 100.000 de tone de carburanti. seres mai spunea ca recent Corpul sau de control a finalizat o ancheta in cazul Conpet-Petrotrans si a transmis concluziile Parchetului National Anticoruptie.

La finele lui 2001, prin hotarare de Guvern, Petrotrans s-a desprins din Petrom si a devenit societate separata de transport produse petroliere. Ministerul Economiei si Comertului este actionarul majoritar al companiilor Petrotrans si Conpet. Petrotrans este operatorul sistemului de conducte petroliere prin care se transporta benzina si motorina, iar Conpet opereaza la randul sau sistemul national de conducte prin care se transporta titei, gazolina.

Directorul general al Conpet, Liviu Ilasi, a declarat, miercuri, agentiei NewsIn, ca este pentru prima data cand aude despre o astfel de problema si ca pana in prezent nu a primit nici un document oficial din partea Petrom. "Nu am fost anuntat de existenta unor asemenea pierderi sau de faptul ca Petrom vrea sa ne traga la raspundere. in acest moment nu stiu absolut nimic despre o astfel de situatie", a mai spus reprezentantul Conpet. Potrivit lui Ilasi, in perioada august 2004 - iunie 2005, Petrom a continuat sa transporte produse petroliere prin reteaua nationala de conducte.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri