Omul de afaceri Marcel Barbut, proprietarul producatorului de materiale de constructii AdePlast, a renuntat la constructia fabricii de vata bazaltica, un proiect estimat la o valoare de circa 20 de milioane de euro.

Proiectul fabricii de vata bazaltica a fost anuntat inca din toamna anului trecut, ca parte a planului de listare la bursa a AdePlast. In ciuda faptului ca listarea a esuat, omul de afaceri a obtinut o finantare de 7 milioane de euro de la stat, iar la momentul respectiv anunta ca proiectul si constructia fabricii vor demara in cursul acestui an.

Potrivit lui Marcel Barbut decizia de a renunta la proiectul fabricii, care ar fi creat peste 100 de locuri de munca, vine in principal din lipsa identificarii unui producator de echipamente de incredere, motivand ca o fabrica de vata bazaltica este una mult mai complexa si costisitoare decat ceea ce AdePlast detine in prezent. Mai mult, antreprenorul roman sustine ca mediul economic actual si mai ales riscul ca statul sa intarzie plata ajutorului de la stat reprezinta un risc prea mare pe care nu si-l poate asuma in prezent.

AdePlast isi va continua procesul investitional in acest an, directionandu-si fondurile disponbilie doar catre dezvoltarea activitatilor de baza. “Vom face investitii doar din fonduri proprii si cu ajutorul finantatorilor nostri traditionali. Astfel, am anuntat deja investitii de 775.000 de euro in upgrade-uri tehnologice si intr-un centru de dezvoltare si cercetare format din 450 mp de laboratoare. Acestea au obtinut chiar in aceasta saptamana autorizatia de functionare din partea Inspectoratului de Stat in Constructii”, a precizat Marcel Barbut.

Piata vatei bazaltice: dominata de importuri, dar cu un potential ridicat

Omul de afaceri a aratat intr-un interviu acordat WALL-STRET.RO ca piata de vata bazaltica de pe plan local este dominata de importuri, fiind o singura facilitate de productie la nivel local. “Este o piata dominata de importuri, a carei valoare s-a ridicat in 2013 la 30-40 de milioane de euro si aproximativ 42.000 de tone”.
Fabrica de vata bazaltica pe care Barbut ar fi urma sa o ridice pe platforma industriala de la Ploiesti ar fi fost cea mai mare facilitate de productie, care ar fi putut produce pana la 15.000 de tone pe an, echivalentul a 2 pana la 4 tone pe ora.

Adeplast a inregistrat in prima jumatate a anului o cifra de afaceri de 134 milioane de lei, in crestere cu 35% fata de anul trecut, iar exportul a crescut cu 184%, inregistrand 1,36 milioane de euro. Afacerile producatorului de materiale de constructii s-au ridicat anul trecut la circa 57 de milioane de euro.

AdePlast este unul dintre cei mai mari producatori de materiale pentru constructii din Romania, detinut de catre omul de afaceri Marcel Barbut. In 2013, compania a fost a fost unul dintre cei mai activi investitori in domeniul constructiilor, finalizand nu mai putin de patru noi facilitati de productie, investitii care s-au ridicat la circa 20 de milioane de euro. Compania a inaugurat in 2013 platforma industriala de la Roman, a finalizat platforma industriala din Ploiesti prin deschiderea unei noi fabrici de vopsele precum si finalizarea fabricii de polistiren de la Oradea.

Principalii concurenti ai Adeplast sunt Henkel (Ceresit), Baumit sau Duraziv.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri