Consumul mediu la principalele alimente s-a majorat in luna ianuarie fata de perioada similara a anului trecut, fiind consemnate cresteri la unele alimente cu o cerere in stagnare sau chiar descrescatoare in anul 2004, reiese din datele furnizate de Ministerul Agriculturii.

Astfel de exemple se regasesc la zahar, oua si lapte, produse cu o cerere mai mare in acest an, si pentru care s-a inregistrat, in 2004, un anumit declin sau o mentinere aproape de nivelul din 2003.
In luna ianuarie, la zahar a fost atins un nivel de 2,3 kilograme/cap de locuitor, fata de 2,2 kilograme in perioada similara din 2004, in timp ce la lapte cresterea este de 0,3 litri, consumul mediu atingand 17,1 litri.

De asemenea, s-a marit si cererea de oua de la 18 bucati, in ianuarie 2004, la o medie pe locuitor de 19 bucati. Fata de luna corespondenta din anul trecut, cererea medie individuala a fost in crestere si pentru celelalte produse de baza, aflate pe o curba ascendenta inca de anul trecut.
Din datele remise de Ministerul Agriculturii reiese o majorare cu 0,17 litri la consumul mediu de ulei, pana la 0,8 litri pe luna.

Citeste si:

Pe aceeasi evolutie se inscrie cererea de faina, cu 10,1 kilograme pe cap de locuitor, mai mare cu 21,7% in raport cu ianuarie 2004.
O confirmare a obiceiului de consum al populatiei a fost evidentiata si la malai, cu o cantitate de 0,4 kilograme pe cap de locuitor, comparativ cu 0,3 kilograme in prima luna a anului trecut.

Produsele din carne si carnea isi consolideaza cota in cosul alimentar al populatiei, cu o cantitate medie suplimentara fata de ianuarie 2004 de 0,3 kg pe cap de locuitor, respectiv o crestere cu 12,5%.
Consumul mediu s-a marit de la 0,9 kilograme, la 1,1 kilograme la carnea de pasare, si cu 0,1 kilograme, pana la 1,2 kilograme, in cazul carnii de porc. Potrivit comunicatului, la stabilirea consumului
s-a luat in considerare productia interna, importul si exportul principalelor produse alimentare.
Totodata, calculul a fost efectuat pentru o populatie de 21,7 milioane locuitori, din care 11,6 milioane traiesc in mediul urban.