Afacerile Bergerat Monnoyeur, cel mai mare distribuitor de utilaje de constructii din Romania, au inregistrat anul trecut o scadere de 30%, una dintre cele mai mari declinuri din piata, potrivit unei analize wall-street.ro bazata pe informatiile furnizate de ONRC.

Bergerat Monnoyeur, distribuitorul utilajelor Catterpillar (CAT), a raportat pentru anul fiscal precedent o scadere a rulajului la 22 de milioane de euro, fata de circa 29 de milioane cat a inregistrat in anul 2012. Mai mult, criza din piata de profi, care a dus la un declin al intregii industrii cu circa 60% din 2008 si pana in prezent, a redus de peste trei ori afacerile Bergerat Monnoyeur, in anul de varf al pietei constructiilor distribuitorul de utilaje raportand afaceri de peste 70 de milioane de euro, locul doi in piata de profil.

In ciuda evolutiei negative a rulajului, Bergerat Monnoyeur a reusit sa se mentina pe profit, raportand pentru anul 2013 o profitabilitate de circa un milion de euro, o marja mult mai redusa fata de nivelul de 4 milioane de euro profit inregistrat in 2008.

Piata constructiilor, ca un joc de YoYo

Prezent la un eveniment dedicat constructiilor din primavara acestui an, Liviu Neagu, presedintele Asociatiei Distribuitorilor de Utilaje pentru Constructii din Romania (ADUC) si totodata directorul general al Bergerat Monnoyeur, a descris piata constructiilor ca un joc de yoyo, cu suisuri si coborasuri si fara o stabilitate care sa ofere o predictibilitate companiilor de profil. “Ceea ce se intampla in prezent in piata constructiilor din Romania este exact ca intr-un joc de yoyo. La un yoyo trebuie sa fii un bun profesionist ca sa controlezi miscarea lui. Toti avem de suferit. Fie ca vorbim de constructori, de distributiori, de companii sau de oamenii simpli care au de suferit ca urmare a scaderilor din industrie. Acest yoyo se va opri – si nu se va opri in partea superioara ci in in partea de jos”, a declarat Liviu Neagu.

Potrivit afirmatiilor sale, 2013 nu a fost un an bun pentru distribuitori,nici pentru partenerii constructori si nici pentru firmele de inchiriere. “Trebuie sa avem grija noi de noi. Statul nu prea are resursele necesare, capacitatea si posibilitatea sa se ocupe de noi. Alternativa este in mainile noastre. Piata nu este fantastica – daca vom vedea un plus de 20% ar fi ideal , insa realist vorbind daca la finalul lui 2014 ne vom situa la 60-70% din nivelul anului precedent atunci va fi bine”, a completat Liviu Neagu.

Principalii trei mari jucatori pe piata utilajelor de constructii din Romania au fost anul trecut Bergerat Monnoyeur (22 mil. euro), Terra Romania Utilaje de Constructii (19,2 mil. euro) si Marcom RMC (12,8 mil. euro), distribuitorul din urma fiind si jucatorul care a raportat cel mai mare declin in piata de la debutul crizei – peste 600% minus la afaceri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri