Vanzarile grupului farmaceutic sloven Krka in Romania au crescut cu 31% in primul semestru, la 27,8 milioane euro, comparativ cu perioada similara a anului trecut, sustinute in principal de medicamentele cu prescriptie, se arata intr-un raport al companiei. Pentru primele sase luni din 2013 compania a raportat vanzari de 21,2 milioane euro milioane euro pe piata locala, potrivit Mediafax.

"Principalii driveri ai vanzarilor au fost medicamentele eliberate pe baza de prescriptie medicala, in special Atoris, Roswera, Prenessa si Co-Prenessa, Tolura, Karbis, Enap si Nolpaza", potrivit companiei slovene. De altfel, compania mentioneaza ca dintre pietele mari pe care activeaza, in Romania a fost inregistrata cea mai mare rata de crestere a vanzarilor de medicamente cu prescriptie, de 37%, comparativ cu primul semestru al anului trecut. Pe segmentul medicamentelor fara reteta, principalul produs a ramas Bilobil (ginkgo biloba), ale carui vanzari s-au majorat in perioada analizata cu 5%, dar cresteri au raportat si Nalgesin/Naldorex (naproxen), Daleron (paracetamol) si Herbion.

In ceea ce priveste produsele veterinare, o atentie deosebita a fost acordata extinderii gamei destinate animalelor de companie, in timp ce per total vanzarile au fost in scadere usoara fata anul trecut, ca urmare a dificultatilor economice si problemelor cu lichiditatile cu care se confrunta marile ferme din Romania. Potrivit studiului Pharma & Hospital Report realizat de Cegedim, la finalul primului trimestru din 2014, Krka ocupa locul 10 pe piata farmaceutica locala, cu o cota de 2,7%.

Romania este cea mai importanta piata a grupului la nivelul Europei de Sud-Est, regiune din care mai fac parte Croatia, Serbia, Macedonia, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Albania, Muntenegru si Kosovo. La nivelul acestei regiuni vanzarile au totalizat 75,3 milioane euro, cu 11% mai mari comparativ cu primele sase luni ale anului trecut. Krka produce medicamente generice pe care le comercializeaza in peste 70 de state la nivel mondial. Firma are centre de productie in Slovenia, Polonia, Rusia, Croatia si Germania. Per total, grupul a vandut in primul semestru medicamente, produse veterinare si alte servicii de 599,4 milioane euro.