Companiile din sectorul energetic vor cheltui 4,53 miliarde lei (1,02 miliarde de euro) pentru a cumpara combustibilii necesari generarii de electricitate si caldura pe perioada iernii. Costurile sunt cu 26,1% mai mari fata de nivelul de 3,59 miliarde de lei din iarna trecuta.

Sumele vor fi asigurate atat din sursele proprii ale companiilor, cat si din credite interne, se arata in nota de fundamentare a unui proiect de hotarare de guvern elaborat de Departamentul pentru Energie. Totodata, in vederea pregatirii unitatilor de productie a energiei si caldurii pentru perioada de iarna, respectiv intre 1 octombrie 2014 si 31 martie 2015, companiile vor mai cheltui circa 282 milioane de lei cu reparatii si reabilitari, fata de 430 milioane de lei in iarna precedenta, potrivit Mediafax.

Pentru iarna 2014-2015 este estimata o productie de 36,6 TWh de electricitate si 12 milioane de gigacalorii. Pentru iarna anterioara a fost estimata o productie de 34,4 TWh de electricitate i 20,6 milioane gigacalorii. In nota de fundamentare se precizeaza ca pentru aceast iarna Comisia Naionala de Prognoza (CNP) a prevazut o scadere cu 1% a consumului de energie electrica, in timp ce Dispecerul Energetic National (DEN) anticipeaza o cretere in medie de circa 5,2%.

"In aceste condiii, luandu-se in considerare prognoza evoluiei economiei romaneti, precum i necesitatea elaborarii unei prognoze care sa creeze confortul unei sigurane in alimentare a consumatorilor, prognoza luata in calcul a fost cea furnizata de Dispecerul Energetic Naional. (...) In cazul energiei termice, estimarile primite din partea centralelor care furnizeaza agent termic populaiei acopera un consum mediu de energie termica de 12,012 milioane de gigacalorii, mai mare cu 5,2 % faa de cel al iernii trecute", potrivit notei de fundamentare.

De asemenea, CNP a estimat pentru perioada de iarna un export de 1,4 TWh de electricitate, in timp ce DEN a prognozat 3,4 TWh, iar Departamentul pentru Energie a luat in calcul valoarea indicata de Dispecer.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri