Companiile din sectorul energetic vor cheltui 4,53 miliarde lei (1,02 miliarde de euro) pentru a cumpara combustibilii necesari generarii de electricitate si caldura pe perioada iernii. Costurile sunt cu 26,1% mai mari fata de nivelul de 3,59 miliarde de lei din iarna trecuta.

Sumele vor fi asigurate atat din sursele proprii ale companiilor, cat si din credite interne, se arata in nota de fundamentare a unui proiect de hotarare de guvern elaborat de Departamentul pentru Energie. Totodata, in vederea pregatirii unitatilor de productie a energiei si caldurii pentru perioada de iarna, respectiv intre 1 octombrie 2014 si 31 martie 2015, companiile vor mai cheltui circa 282 milioane de lei cu reparatii si reabilitari, fata de 430 milioane de lei in iarna precedenta, potrivit Mediafax.

Pentru iarna 2014-2015 este estimata o productie de 36,6 TWh de electricitate si 12 milioane de gigacalorii. Pentru iarna anterioara a fost estimata o productie de 34,4 TWh de electricitate și 20,6 milioane gigacalorii. In nota de fundamentare se precizeaza ca pentru aceast iarna Comisia Naționala de Prognoza (CNP) a prevazut o scadere cu 1% a consumului de energie electrica, in timp ce Dispecerul Energetic National (DEN) anticipeaza o creștere in medie de circa 5,2%.

"In aceste condiții, luandu-se in considerare prognoza evoluției economiei romanești, precum și necesitatea elaborarii unei prognoze care sa creeze confortul unei siguranțe in alimentare a consumatorilor, prognoza luata in calcul a fost cea furnizata de Dispecerul Energetic Național. (...) In cazul energiei termice, estimarile primite din partea centralelor care furnizeaza agent termic populației acopera un consum mediu de energie termica de 12,012 milioane de gigacalorii, mai mare cu 5,2 % fața de cel al iernii trecute", potrivit notei de fundamentare.

De asemenea, CNP a estimat pentru perioada de iarna un export de 1,4 TWh de electricitate, in timp ce DEN a prognozat 3,4 TWh, iar Departamentul pentru Energie a luat in calcul valoarea indicata de Dispecer.

Ce companii s-au alaturat...
Citeste si: Ce firme s-au alaturat protestului suceveanului care vrea autostrazi?


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
(P) Solutiile comunitatii de afaceri la problemele create de stat