Informatia privind atribuirea contractului a fost transmisa la inceputul lunii iulie. Cele 783 de localitati sunt situate in 35 de judete si includ 137.000 gospodarii si 400.000 locuitori. "Dezvoltarea regiunilor rurale vizate de acest proiect reprezinta calea sigura spre imbunatatirea conditiilor de viata, atat local, cat si la nivel national. Din acest motiv, ministerul a prioritizat proiectul RoNet si implementarea acestuia cu ajutorul partenerilor europeni prin fonduri nerambursabile de 84 milioane de euro. Romania este astazi mult mai aproape de standardele pe care si le propune Uniunea Europeana prin Agenda Digitala, parte a strategiei Europa 2020", a declarat ministrul pentru Societatea Informationala, Razvan Cotovelea, intr-un comunicat comun al Romtelecom si Cosmote Romania, informeaza Mediafax.

Directorul general al Romtelecom si Cosmote Romania, Nikolai Beckers, a afirmat ca proiectul va permite Romaniei și romanilor sa avanseze tehnologic, prin construirea unor noi trosoane de de infrastuctura in zone altfel inaccesibile. "Vrem sa livram romanilor mijloacele prin care sa experimenteze beneficiile serviciilor telecom și astfel sa devina conectați cu intreaga lume", a spus Beckers.

Licitația a fost organizata pentru 783 localitați, imparțite in sapte zone geografice. Romtelecom a fost desemnat caștigator pentru patru dintre regiuni, iar Cosmote Romania pentru celelalte trei. Pentru cele patru zone, Romtelecom va primi aproximativ 37,2 milioane de euro, iar Cosmote Romania aproximativ 27,9 milioane de euro, se mai spune in comunicat.

Citeste si:

Potrivit contractului, Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) va concesiona lucrarile companiilor caștigatoare pentru o perioada de 18 ani. In acest interval, cele doua companii vor asigura, de asemenea, operarea și mentenanța infrastructurii care, dupa 18 ani, va ramane in proprietate publica și va fi disponibila pentru orice operator interesat sa furnizeze servicii de internet broadband pentru utilizatorii finali.

Potrivit datelor disponibile pe www.e-licitatie.ro, la licitatie au mai depus oferte si asocierile Direct One-Electrogrup si UPC Romania-Deloitte Audit-Connection Consulting. Contractul a fost semnat pentru suma de 365,8 milioane de lei, TVA inclusa (83,1 milioane euro). Prin anuntul de concesiune, publicat pe www.e-licitatie.ro in noiembrie 2013, valoarea contractului a fost estimata la 369,5 milioane de lei, TVA inclusa.