Vanzarile de vehicule reprezinta o treime din exporturile romanesti catre Rusia, care au urcat anul trecut cu 500 milioane dolari, la 1,84 miliarde dolari, iar masinile, aparatele si echipamentele electrice totalizeaza un sfert din livrari, in top figurand Dacia, ArcelorMittal, Michelin sau Danfoss.

La finele anului trecut, volumul total al schimburilor comerciale ale Romaniei cu Federatia Rusa a atins aproape 5 miliarde de dolari, in crestere cu 12,7% fata de 2012, din care exportul a fost de 1,84 miliarde de dolari, cu 36,1% peste 2012, iar importul a fost de 3,15 miliarde de dlari, in urcare cu 2,5% comparativ cu 2012, relateaza Mediafax.

Soldul balantei comerciale a fost de -1,3 miliarde de dolari, in scadere cu 24%, ceea ce plaseaza insa Rusia pe pozitia a saptea in topul statelor care au contribuit la deficitul comercial. Potrivit datelor statistice, Rusia este al saptelea partener comercial al Romaniei (dupa Germania, Italia, Ungaria, Franta, Turcia si Polonia), cu o pondere de 3,4% din total, al noualea partener la export, cu o pondere de 2,8%, si al saselea partener la import (dupa Germania, Italia, Ungaria, Franta si Polonia), cu o pondere de 4,3%.

In comertul Romaniei cu tarile din afara spatiului UE, Rusia a fost al doilea partener comercial dupa Turcia, cu o pondere de 13,15%, cu exporturi reprezentand 9,18% din total (locul doi), dar importuri de 17,6% (prima pozitie dintre statele non-euro). Cu toate acestea deficitul comercial din relatia cu Rusia este al treilea ca marime pe non-UE, solduri negative mai mari inregistrandu-se in comertul cu Kazahstan si China. In structura, vehiculele reprezinta principala grupa de marfuri exportate - 33,75%, urmate de masini, aparate si echipamente electrice -25,7%, produse ale industrie chimice - 12,4% , produse diverse (mobila) -5,08%, metale comune si articole din acestea – 4,85%, materiale plastice - 4,08%, lemn, carbune din lemn - 3,98% si produse ale regnului vegetal - 2,8%.

Titeiul si produsele petroliere domina importurile din Rusia, cu o pondere de 64% in 2013, urmate de gaze naturale - 17,2%, materiale plastice - 3,2%, minereuri - 2,7% si metale comune si articole - 2,3%. Intre companiile romanesti aflate in top exportatori in Rusia anul trecut se numara Automobile Dacia, Michelin, Kronospan, Egger, ArcelorMittal Galati, Pirelli Tyres Romania, Terapia, Lafarge Ciment Romania si Danfoss Romania.

De la anexarea Crimeei si luptelor de secesiune din Ucraina, UE a instituit mai multe sanctiuni economice impotriva Rusiei pentru rolul jucat in sustinerea actiunilor separatistilor din estul Ucrainei. Sanctiunile nu vizeaza activitatile comerciale, ci mai degraba industria financiara si unele mari companii si oligarhi care sustin administratia de la Moscova. Rusia a luat mai multe decizii ca replica la sanctiunile impuse de comunitatea internationala, cea mai recenta vizand interzicerea importurilor de carne de vita, porc, pasare si peste, precum si la branza, lapte, legume si fructe provenind din Statele Unite, Uniunea Europeana, Australia, Canada si Norvegia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri