Operatorii de pariuri incaseaza 440 de milioane de euro pe an de la jucatori, iar 75% din aceasta suma se intoarce catre pariori, a declarat Liviu Popovici, presedintele Romanian Bookmakers - Patronatul Organizatorilor de Pariuri din Romania.

Totodata, Laura Florea, managing partner la Point Public Affairs, care gestioneaza contul RomSlot, a declarat ca doar 3% din romanii sunt jucatori de sloturi, comparativ cu 20% care prefera sa joace la loto. "Suntem jos fata de alte tari", a adaugat Florea, la un eveniment de presa organizat de RomSlot la Sighisoara.

In 2012, industria de slot-maschines a contribuit direct si indirect la PIB-ul Romaniei cu 560 de milioane de euro (0,4%), potrivit unui studiu PricewaterhouseCoopers. Tot in acelasi an valoarea pietei de slot-machines era de 422 de milioane de euro, iar taxele si contributiile colectate de stat s-au ridicat la 255 milioane de euro. In urma cu doi ani, piata numara 55.000 de aparate si peste 27.000 de locuri de munca, potrivit cifrelor prezentate de RomSlot si Romanian Bookmakers.

Cine doreste sa deschida o sala cu jocuri de sloturi trebuie sa aiba cel putin 15 aparate si sa plateasca anual 25.000 de lei – taxa de licenta, 8.000 de lei – taxa de autorizare pentru fiecare aparat slot-machine si 16% impozit pe profit. Alte taxe date la stat sunt din venitul jucatorului (25% impozit pe venit de cel putin 600 lei din jocurile de sloturi) si taxa de intrare a clientului (5 lei pe zi) in fiecare sala cu jocuri de sloturi.

Taxele sunt aceleasi si pentru patronii restaurantelor si barurilor care au aparate slot-maschine, cu diferenta ca ei pot avea legal 3-5 aparate. In casele de pariuri si agentii loto pot exista doua-cinci astfel de aparate.

Cum este taxat cu 25% un jucator chiar daca nu castiga

Modul in care este impozitat venitul jucatorilor este o problema cu care se confrunta piata jocurilor de sloturi. Legea spune ca diferenta dintre cei 600 lei (suma minima pentru taxare) si venitul castigat este taxata cu 25% (adica daca un jucator castiga 1.000 lei, diferenta de 400 lei este impozitata de stat).

Problema intervine in momentul in care un jucator introduce, de exemplu, suma de 1.000 de lei intr-un aparat, pierde dupa primul joc si vrea sa-si retraga banii ramasi (pentru ca are aceasta posibilitate in fiecare local destinat). In momentul in care ies banii ramasi (de exemplu, 900 de lei), diferenta dintre aceasta suma (900 lei) si suma minima pentru taxare (600 lei), adica 300 lei, este taxata cu 25%, desi in fond nu reprezinta un venit obtinut de jucator, ci o retragere din aparat a propriilor bani investiti.

Nemultumirea jucatorilor in acest caz este generata nu doar de faptul ca pot pierde la jocurile de sloturi, ci si de taxa de 25% pe o suma de bani pe care nu au castigat-o si nu reprezinta un venit.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri