Victor Ponta sustine ca Romania si Moldova trebuie sa fie cat mai putin dependente de importul de gaze. Premierul spera ca acest lucru se va intampla in 3-4 ani, dupa inceperea explorarilor ExxonMobil si Petrom in Marea Neagra.

Victor Ponta a facut, marti, o vizita pe platforma maritima Ocean Endeavor din zona romaneasca de ape adanci a Marii Negre, unde companiile ExxonMobil si Petrom efectueaza foraje de explorare pentru zacamintele de gaze naturale. Operatiunile se desfasoara la Sonda Domino 2 din perimetrul Neptun, situata la aproximativ 200 de kilometri in larg si la o adancime de aproximativ 800 de metri. La intoarcerea de pe platforma, premierul a declarat jurnalistilor, la Tuzla, ca Romania trebuie sa isi asigure o resursa proprie de gaze, in conditiile in care ”cel putin pe termen scurt si mediu, daca nu chiar lung, relatiile economice cu Rusia vor fi din ce in ce mai proaste”.

“Am fost sa vedem ca investitia si operatiunile de prospectare in Marea Neagra se desfasoara conform calendarului, asa cum ne-a fost noua precizat. Nu pot decat sa imi doresc ca vestile bune de pana acum sa se confirme, pentru ca e vorba despre niste confirmari ulterioare. Probabil pana la sfarsitul anului vom sti sigur daca resursele descoperite sunt semnificative pentru ca Romania are nevoie sa fie independenta energetic. Din doua motive. In primul si in primul rand evident ca politic, cel putin pe termen scurt si mediu, daca nu chiar lung, relatiile economice cu Rusia vor fi din ce in ce mai proaste, e foarte clar acum acest lucru, deci sa putem sa ne asiguram din resursa noastra proprie gazele necesare, e un obiectiv strategic fundamental”, a afirmat Victor Ponta, citat de corespondentul Mediafax.

Premierul a mai spus ca este important, de asemenea, ca Romania sa se gandeasca si la independenta energetica a Republicii Moldova. “In al doilea rand, pentru ca pe 27 merg impreuna cu domnul Nicolescu (ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu - n.r.) la Chisinau, dam drumul la gazoduct, dar trebuie sa avem si gaze ca sa punem pe gazoductul spre Moldova. Ori, noi avem obligatia ca de acum incolo sa ne gandim la independenta energetica pentru Romania si Moldova. Deci din acest punct de vedere explorarile si investitiile pe care le fac Exxon si Petrom sunt esentiale pentru noi. Vorbim despre sume foarte mari numai in acest perimetru si pentru cazul in care rezultatele sunt bune vor fi investitii de peste un miliard de dolari”, a explicat premierul.

El a mentionat ca isi doreste ca in trei-patru ani Romania si Moldova sa fie cat mai putin dependente de importurile de gaze si ca in urma acordului Transgaz – Petrom – Exxon, dupa inceperea exploatarii resurselor descoperite, acestea vor intra in sistemul nostru national. Intrebat despre gazele de sist, Victor Ponta a spus ca deocamdata nu stie daca tara noastra are aceste resurse, sustinand ca este posibil ”sa ne fi certat degeaba”. Pe de alta parte, ministrul Nicolescu se asteapta ca o firma din Romania sa descopere in curand hidrocaburi.

Stefan Mandachi, suceveanul...
Citeste si: Initiatorul metrului de autostrada din Moldova face un documentar

“La resurse neconventionale de gaze nu avem inca rezultatele, cand le vom avea vom sti daca ne agitam sau nu. Adica, daca nu avem resurse toata cearta a fost degeaba. Daca avem resurse, va trebui atunci stabilit pe baza unei legislatii, nu doar europene, ci la cel mai inalt nivel din punct de vedere international privind protectia mediului sa stim ce facem cu acele resurse. Deocamdata ne-am certat fara sa stim daca avem sau nu resurse sau, ma rog, nu stiu daca ne-am certat poate a fost doar o mica neintelegere”, a spus Victor Ponta.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si