"Suntem in negocieri cu un consortiu de banci pentru a obtine finantarea necesara exploatarii proiectului", a precizat oficialul RMGC. Acesta a spus ca investitia totala pentru construirea viitoarei exploatari de la Rosia Montana se ridica la circa 700 milioane de dolari, informeaza Rompres.

"Dorim ca circa 80 la suta din aceasta suma sa constituie un imprumut extern, restul urmand sa fie asigurat din surse proprii, cel mai probabil din emisiuni de actiuni", a precizat Roditis.

Din datele RMGC, compania a investit din 1997 pana in prezent circa 185 milioane de dolari, veniturile totale care vor fi generate de proiect urmand sa se cifreze la 3,6 miliarde dolari, in timp ce beneficiile directe si indirecte pentru Romania sunt de circa 2,4 miliarde de dolari.

Pe baza rezervelor minerale dovedite pana in prezent, proiectul de la Rosia Montana va avea o durata de viata de circa 17 ani, la care se adauga perioada de constructie de doi ani, cea de inchidere a minei de 3 - 5 ani si cea de post-inchidere, care poate dura chiar si 30 de ani. Rosia Montana Gold Corporation este un parteneriat intre Gabriel Resources LTD. (80 la suta), o companie canadiana specializata in minerit, statul roman, prin Compania Nationala a Cuprului, Aurului si Fierului Minvest SA Deva (19,3 la suta) si alti trei actionari minoritari, societati comerciale romanesti.