Venitul lunar de completare pentru sprijinirea angajatilor disponibilizati din companii de stat va fi acordat si salariatilor concediati din Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare (RAAN) Drobeta Turnu-Severin, a decis Guvernul, masura care presupune ca procesul de disponibilizare poate incepe.

Regia produce apa grea pentru centrala nuclearelectrica din Cernavoda si energie termica si electrica pentru uzul propriu si pentru consumatorii din orasul Drobeta Turnu-Severin. Unitatea a intrat in insolventa anul trecut, avand datorii de 680 milioane lei. In perioada insolventei, compania a mai acumulat datorii de 70 milioane lei.

In luna aprilie, aflat la Drobeta Turnu-Severin in prima zi a campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare, premierul Victor Ponta declara ca a dispus o analiza la nivelul departamentului pentru Energie, in urma careia sa fie stabilite masurile in cazul persoanelor care urmeaza sa fie disponibilizate de la RAAN, fara sa mentioneze numarul salariatilor care ar urma sa ramana fara locuri de munca si nici cand anume se va intampla acest lucru, relateaza Mediafax.

Presa locala a relatat ca aproape 300 de angajati ai regiei vor ramane fara locuri de munca. La acel moment, cei aproximativ 2.700 de salariati de pe cele doua platforme ale companiei, Romag Prod si Romag Termo, protestau de mai multe luni reclamand ca salariile sunt primite cu intarziere si injumatatite. Un amplu protest a fost organizat la Drobeta Turnu Severin in 8 aprilie, in fata Prefecturii Mehedinti, la care au participat aproximativ o mie de salariati de la RAAN, pentru a atrage atentia cu privire la situatia economica dificila a companiei, oamenii temandu-se ca-si vor pierde locurile de munca.

RAAN se lupta cu insolventa, iar administratorul avea salariu de 20.000 lei

Salariatii au reclamat ca dificultatile financiare ale regiei sunt cauzate in principal de faptul ca Guvernul nu a achitat apa grea produsa pe platforma Romag Prod, inca din a doua parte a anului trecut, valoarea acesteia ridicandu-se la 370 milioane lei. In luna aprilie, ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, l-a demis pe administratorul special al RAAN, Danut Andrusca, despre care a spus ca i se pare "imoral sa aiba un venit lunar net de 20.000 lei, in conditiile in care RAAN este in insolventa", si a trimis Corpul de Control sa faca investigatii suplimentare la regie.

Conform legii, persoanele disponibilizate primesc indemnizatie de somaj, venit lunar de completare si plati compensatorii acordate in conformitate cu prevederile contractelor de munca aplicabile la nivelul fiecarei societati. Venitul lunar de completare este stabilit odata cu indemnizatia de somaj si este egal cu diferenta dintre salariul individual mediu net pe ultimele 3 luni inainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de munca, dar nu mai mult decat salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului in care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul National de Statistica, si nivelul indemnizatiei de somaj.

Venitul de completare este acordat lunar, pe perioade stabilite diferentiat, in functie de vechimea in munca a persoanelor concediate in conditiile prezentei ordonante de urgenta, respectiv pe 12 luni, pentru persoanele care au o vechime in munca cuprinsa intre 3 -10 ani, pe 20 de luni, pentru persoanele care au o vechime in munca cuprinsa intre 10 si 15 ani, pe 22 de luni, pentru salariatii care au o vechime in munca cuprinsa intre 15 si 25 de ani, si pe 24 de luni, pentru salariatii care au o vechime in munca de peste 25 de ani.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri