Compania de stat Nuclearelectrica (SNN) a inceput miercuri, 27 august, procedura competitiva de selectare a investitorilor pentru constructia reactoarelor nucleare 3 si 4 la centrala nuclearelectrica din Cernavoda, proiect in valoare de 6,5 miliarde de euro.

"Nuclearelectrica informeaza actionarii, investitorii si publicul ca in 27 august initieaza procedura competitiva de selectare de investitori pentru realizarea proiectului Unitatile 3 si 4 CNE Cernavoda («proiectul»), in conformitate cu strategia de continuare a proiectului aprobata in Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor SNN din 22 august 2014", potrivit unui comunicat al companiei de stat.

Prima etapa a procedurii de selectie consta in calificarea investitorilor interesati pe baza documentatiei de calificare depuse. In urma indeplinirii cerintelor de calificare, investorii vor avea acces la informatii detaliate cu privire la proiect.

Ulterior, investitorii vor fi invitati sa depuna scrisori de intentie, care vor fi evaluate, dupa care va fi selectat investitorul si va incepe negocierea pentru infiintarea unei companii de proiect, care va dezvolta investitia. Proiectul constructiei celor doua reactoare a fost initiat in 2007, iar lucrarile erau planificate sa inceapa in 2010, scrie Mediafax.

Din compania de proiect de atunci, Energonuclear, au facut parte initial Enel (Italia), ArcelorMittal Romania, Nuclearelectrica, CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) si GDF SUEZ (grup franco-belgian).

Nuclearelectrica vrea...
Citeste si: Nuclearelectrica cere ajutorul Guvernului pentru doua noi reactoare

Acordul de investitii pentru constructia reactoarelor nucleare 3 si 4 a fost semnat initial in 2008. Nemultumite de evolutia discutiilor, CEZ, RWE, Iberdrola si GDF SUEZ au renuntat la sfarsitul anului 2010 la investitie, astfel ca statul a ajuns sa detina 84,85% din compania de proiect.

Ultimii doi investitori privati ramasi in compania de proiect, Enel si ArcelorMittal Romania, au decis la finele lui 2013 sa paraseasca proiectul constructiei reactoarelor nucleare 3 si 4, astfel ca Nuclearelectrica a ramas unicul actionar implicat.

Guvernul spera sa construiasca reactoarele cu investitori chinezi. Nuclearelectrica are semnata o scrisoare de intentie cu compania China General Nuclear Power Group (CGN) privind construirea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda.

BCR: Inainte de a construi...
Citeste si: Statul trebuie sa demonstreze ca are nevoie de capacitati energetice


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Specialistii in industria nucleara incep sa plece in America