Gazprom doreste reinnoirea ofertei de a reduce cu 100 de dolari pretul gazelor livrate catre Ucraina.

Gigantul rus Gazprom a reinnoit oferta de a reduce cu 100 de dolari pretul gazelor livrate catre Ucraina, la 385 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze, a declarat vineri ministrul rus al Energiei, Aleksandr Novak, citat de Itar-Tass. Oferta ar putea fi anexata contractului existent dintre Gazprom si compania de stat ucrainiana Naftogaz, a spus Novak la finalul unei intrevederi cu Comisarul European pentru Energie Guenther Oettinger, potrivit Mediafax.

Discutiile dintre autoritatile din Moscova si Uniunea Europeana pe marginea disputei dintre Gazprom si Naftogaz au avansat, dar inca nu s-a ajuns la un acord formal, a spus Oettinger la randul sau. Acesta a adaugat ca o intalnire intre cele trei parti va fi stabilita saptamana viitoare.
Propunerea Gazprom de reduce pretul gazelor livrate Ucrainei nu este noua. Ea a mai fost inaintata la discutiile anterioare din iunie dintre Rusia, Ucraina si UE, dar autoritatile din Kiev au refuzat oferta, sustinand ca este o vorba de o "capcana".

Rusia a oprit in luna iunie livrarile de gaze destinate Ucrainei, din cauza disputei legate de pret, dar a continuat sa furnizeze gaze clientilor europeni. Potrivit Gazprom, Ucraina trebuie sa plateasca o datorie de 1,45 miliarde de dolari pentru ca Rusia sa reia exportul de gaze catre fostul stat sovietic. Datoria totala a companiei Naftogaz catre Gazprom se ridica la 5,3 miliarde de dolari. La randul sau, Naftogaz reclama facturarea nejustificata a sumei de 6 miliarde de dolari de catre Gazprom. Ambele companii au depus plangeri la Curtea de Arbitraj de la Stockholm.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri