Cele 42 de companii din Romania incluse in clasamentul Deloitte au venituri totale de 43 miliarde de euro, in crestere cu 10,2% comparativ cu anul 2013.

Clasamentul realizat de Deloitte analizeaza 500 de companii, 50 de banci si 50 de firme de asigurari din 18 tari din Europa Centrala si de Est si Ucraina din punct de vedere al veniturilor cumulate in 2013.

"Cea mai spectaculoasa ascensiune a inregistrat-o Ford Romania, care a urcat 258 de pozitii, pana pe locul al 170-lea", anunta reprezentantii Deloitte.

Companiile din sectorul energetic din Romania ocupa locul principal in acest clasament, cu OMV Petrom pe primul loc.

Pe locul al doilea este Automobile Dacia, care a inlocuit Rompetrol Rafinare. Kaufland ocupa locul al patrulea, in timp ce Renault, pe locul al optulea anul trecut, a iesit din Top 500.

Ford Romania ocupa locul al noualea in Top 10 companii romanesti incluse in clasamentul realizat de Deloitte.

Citeste si:

Sectorul energetic romanesc a cumulat venituri de 19,1 miliarde de euro, fiind urmat de firme din industria bunurilor de consum si transporturi, cu 12,1 miliarde de euro. Companiile din industria prelucratoare au avut venituri totale de 8,1 miliarde de euro, iar sectorul de tehnologie, media si telecomunicatii au cumulat venituri de 2,3 miliarde de euro.

"Daca sectorul arata provocator pe termen mediu, perspectivele pe termen lung atrag atentia asupra nevoii de investitii concentrate. Rolul autoritatilor este esential in aceasta privinta, mai ales pentru a se asigura un echilibru intre nevoia de a atrage investitii, a solutiona cerintele privind emisiile de carbon, a indeplini planurile legate de eficienta energetica si accesibilitate", spune Farrukh Khan, Partener Audit si Coordonator Sector Energie & Resurse Deloitte Europa de Est.

In clasamentul din acest an, Romania are acelasi numar de banci (sase) si companii de asigurari (patru) ca in 2013. Cu active totalizand 51,1 miliarde de euro, sectorul bancar a inregistrat o scadere usoara fata de 2013, cand suma activelor a fost de 52,1 miliarde de euro. Raiffeisen Bank si Banca Transilvania au consemnat cele mai mari cresteri, iar Banca Comerciala Romana s-a mentinut pe primul loc.