Combinatul producator de ingrasaminte chimice Azomures din Targu Mures va realiza investitii de 220 milioane de euro pana la finalul anului 2015, necesare pentru a se putea incadra in normele de mediu care intra in vigoare in 2016, a precizat, miercuri, managementul unitatii.

Potrivit directorului general al Azomures, Mihai Anitei, este vorba despre modernizarea instalatiilor de producere a amoniacului din doua fabrici - Amoniac III si IV, reconstructia fabricii de producere de uree, o noua statie de epurare a apelor uzate si reconstructia turnurilor de granulare aferente sectiilor Azotat de Amoniu si NPK. Investitiile, care au inceput recent, au ca scop reducerea emisiilor in mediul inconjurator, dar si cresterea capacitatii de productie a combinatului, informeaza Mediafax.

"De la sfarsitul lui 2015, sunt alte constrangeri de mediu. Daca nu facem aceste investitii, nu vom mai putea functiona", a spus Anitei, aratand ca planurile companiei vizeaza, odata cu aceste modernizari, si marirea capacitatii de productie de la 1,3 milioane de tone de ingrasaminte anual la 1,5 milioane de tone si cresterea procentului din productie destinat pietei interne, de la 70 la 80.

Directorul tehnic de la Azomures, Aurel Botezan, a precizat ca, in urma acestor investitii, va scadea semnificativ cantitatea de dioxid de cabon emisa in atmosfera de la cele doua fabrici de amoniac, in timp ce la noua fabrica de uree, emisiile de amoniac si pulberi vor scadea cu 50-60 la suta.

Emisii mai mici, productie mai mare

Chiar daca in paralel cu aceste investitii se estimeaza si o crestere a productiei - intrucat capacitatea de productie ar urma sa creasca de la 900 de tone la 1.425 de tone de ingrasaminte pe zi - multumita noilor tehnologii emisiile in atmosfera vor fi mult mai mici decat acum, a aratat Botezan, adaugand ca, totodata, se va imbunatati si calitatea produsului finit.

Citeste si:
Fonduri europene de aproape 211 mil. de euro pentru investitii in...
Fonduri europene de aproape...

Purtatorul de cuvant al Azomures, Ovidiu Maior, a spus, la randul sau, ca "schimbarea totala" va fi ca din 1 ianuarie 2016 Azomures va respecta normele de mediu care intra in vigoare la acel moment, in conditiile in care exista "unele depasiri, cunoscute de toata lumea", chiar si la cele din prezent, mai permisive.

"Sunt cateva proiecte mari, care, impreuna, vor aduce limitele (emisiilor Azomures) la normele care vor intra in vigoare in ianuarie 2016. Valoarea investitiilor este undeva la 220 de milioane de euro, impartit: 20 de milioane de euro pentru incadrarea in normele de mediu, suplimentar 170 de milioane pe proiectele mari. Si mai sunt cateva proiecte, pana la cifra de 220 de milioane, pe diferite sectii. Termenul de finalizare e 31 decembrie 2015. Asta inseamna ca pana in acel moment noile instalatii si cele modernizate vor fi puse in functiune", a aratat el.

Potrivit managementului Azomures, noile tehnologii nu vor presupune reduceri de personal semnificative. In aprilie 2012, Azomures a primit de la Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Sibiu o autorizatie de mediu revizuita, care prevede investitii de 170 de milioane de euro pana la sfarsitul anului 2015. Actionarii au decis insa suplimentarea acestui buget, in vederea cresterii capacitatilor de productie si a calitatii produselor, au precizat reprezentantii Azomures.

Citeste si:
SUA investeste 1 mld dolari in tarile Initiativei Celor Trei Mari
SUA investeste 1 miliard de...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Firmele aleargă după angajați, dar candidații de 45+ ani sunt ignorați
Setari Cookie-uri