Karlheinz Essl, milioanarul din spatele business-ului austriac de bricolaj Baumax, a reusit sa isi vanda colectia de arta, evaluata la peste 100 de milioane de euro, suma necesara pentru a pune pe picioare business-ul de DIY pe piata europeana.

Colectia a fost cumparata intr-un final de catre magnatul austriac Hans Peter Heselsteiner, proprietar al unei fundatii care detine 25% din actiunile grupului de constructii Strabag, potrivit cotidianului Die Presse. Colectia de arta detinuta de catre Essl cuprinde lucrari ale unor mari artisti austrieci, printre care Oskar Kokoschka sau Herman Nitsch, dar si nume internationale ca Gerhard Richter, Sam Fracis si Anish Kapoor.

Baumax s-a confruntat cu una dintre cele mai mari crize pe piata europeana de bricolaj, grupul fiind nevoit sa iasa de pe mai multe piete, inclusiv din Romania. Presa austriaca nota la finalul lunii iunie ca reprezentanta din Austria a Baumax a raportat cele mai mari pierderi din grup, de peste 150 de milioane de euro si a aratat ca pana la finalul acestui an retailerul va inchide toate magazinele pe care le detine pe pietele din Turcia, Romania, Bulgaria, dar si Croatia.

Retailerul austriac de bricolaj Baumax a ajuns, la inceputul lunii iulie, la un acord cu grupul francez Adeo, proprietarul magazinelor Leroy Merlin, pentru vanzarea celor 15 magazine pe care le detine in Romania, printr-o tranzactie in actiuni. Baumax nu a dezvaluit pretul tranzactiei, care trebuie sa obtina avizul autoritatilor romane pentru concurenta. Vanzarea operatiunilor din Romania reprezinta un pas important pentru bauMax in procesul de restructurare, care ar urma sa se desfasoare pana in 2016.

Grupul Adeo are operatiuni in 12 tari, printre care si Romania, cu mai multe formate de magazine, inclusiv Leroy Merlin, KoziKaza, Brico Center, Weldom, Bricoman si Bricomart.

Piata romaneasca a retailului de bricolaj traverseaza o perioada dificila, marcata de retrageri si consolidare. Grupul britanic Kingfisher a preluat anul trecut, ce la grupul francez Besson, magazinele Bricostore din Romania, care sunt transformate in Brico Depot.

In urma tranzactiei, Leroy Merlin, cu cele 16 magazine pe care le va detine si alte doua in lucru va ajunge la un rulaj de aproximativ 150 de milioane de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri