Piata producatorilor de prefabricate da usoare semne de revenire, mai ales datorita proiectelor private derulate in aceasta perioada care au adus cresteri pentru majoritatea jucatorilor din industrie.

Potrivit Ferrobeton, unul dintre principalii producatori de prefabricate din Romania, a doua parte a anului a adus atat in piata cat si in propriul business semne de revenire, venite mai ales pe fondul aparitiei proiectelor in zona privata (centre comerciale, fabrici, spatii logistice). “Anul 2013 a fost unul foarte prost pentru toata piata, in special cea a prefabricatelor – acest lucru fiind cauzat de lipsa proiectelor – atat publice cat si private. Inceputul lui 2014 a fost iarasi unul dificil, in care nu am intrevazut o revenire, dar partea a doua a sa a adus un val de liniste, unul pozitiv pentru intreaga piata, iar acesta se simte in special pe segmentul de constructii private de tipul centrelor comerciale sau constructiei de depozite, spatii logistice, ori de fabrici”, a declarat Alpar Kozma (foto cover), director comercial Ferrobeton.

Intrebat de wall-street.ro de ce infrastructura nu mai este un pilon pentru dezvoltarea pietei de prefabricate, reprezentantul Ferrobeton a aratat ca momentan proiectele sunt in curs de atribuire, dar orizonturi exista: “ Guvernul a anuntat planul de a construi 2.000 de kilometri de autostrazi in urmatorii sase ani, iar aici exista un potential fantastic de dezvoltare. Momentan infrastructura rutiera nu este principalul pilon al pietei, companiile fiind mai mult angrenate in proiecte de amenajare a unor drumuri judetene sau a podurilor si nu a marilor proiecte de infrastructura precum autostrazile. In piata numai circa 25% din volumele vandute merg catre proiectele de infrastructura, in timp ce restul de 75% sunt directionate catre proiectele private. (…) Aceasta balanta ma astept sa se mai echilibreze in urmatorii 2 – 3 ani pe fondul aparitiei noilor lucrari de infrastructura”, a aratat Alpar Kozma.

Cea mai stringenta problema din piata: intarzierea platilor

Intarzierea platilor pentru producatori ramane una din cele mai stringente probleme cand vine vorba de afacerile unei firme de constructii. De cele mai multe ori banii care ar trebui in mod normal sa revina companiilor care furnizeaza materialele de constructii au intarzieri si de 2 – 3 luni, ceea ce pentru o firma mica sau care depinde de un anumit cashflow poate fi ceva extrem. Asa se face ca multe firme de constructii si-au cerut insolventa pe fondul platilor intarziate de la constructori, care la randul lor au primit banii cu intarziere de luni de zile de la stat sau de la alt beneficiar privat.

“Inca ne lovim de problema platilor, mai precis de intarzierea lor. Uneori asteptam chiar si cateva luni pentru a ne recupera sumele de plata. Mai mult, am intentat si procese anumitor firme din aceasta cauza, dar chiar si asa banii ajung cu intarziere”, a precizat directorul comercial al Ferrobeton.

fabrica-ferrobeton

(In imagine: fabrica Ferrobeton din Negoiesti, jud. Prahova | Patrick Vrabie, septembrie 2014)

O piata suprasaturata: planurile Ferrobeton in Romania

Piata locala de prefabricate, estimata la o valoare de circa 80 de milioane de euro, este in acest moment una suprasaturata, care deja a fost marcata in acest an de o achizitie importanta – cand Somaco Grup Prefabricate a cumparat doua fabrici ale Europrefabricate in schimbul sumei de 8 milioane de euro. Alpar Kozma este totusi de parere ca sunt slabe sanse ca noi jucatori sa intre pe piata, cel mai sigur perioada urmatoare fiind marcata de posibile fuziuni sau tot achizitii.

In acest sens, Ferrobeton Romania, parte a grupului irlandez CRH, unul dintre liderii in productia de materiale de constructii la nivel global, intentioneaza sa investeasca intr-o noua facilitate de productie pe plan local. “Suntem in discutii cu grupul CRH pentru a construi o noua fabrica. Este un moment oportun. In prezent lucram la capacitate maxima. (…) Cel mai probabil viitoarea facilitate de productie se va situa in zona Ardealului si va viza posibilitatea unei constructii greenfield sau preluarea unui jucator local”, a declarat Alpar Kozma la intrebarea adresata de jurnalistul wall-street.ro .

Ferrobeton Romania detine o fabrica in localitatea Negoiesti – Prahova (in apropiere de Ploiesti), cu o capacitate anuala de productie de peste 20.000 de metri cubi si o suprafata de circa 10.000 de metri patrati.

fabrica-ferrobeton-2

(In imagine: fabrica Ferrobeton din Negoiesti, jud. Prahova | Patrick Vrabie, septembrie 2014)

Ferrobeton tinteste afaceri de 8 mil. de euro in Romania

Ferrobeton, companie care a intrat pe piata locala in anul 2007, parte a grupului irlandez CRH, tinteste o dublare a rulajului in acest an pe fondul proiectelor aflate in plina desfasurare, printre acestea numarandu-se livrari de produse pentru pasajul Mihai Bravu din Capitala sau proiectul Mega Mall din cartierul bucurestean Pantelimon.

Desi 2013 a fost poate unul dintre cei mai dificili ani pentru industria producatorilor de prefabricate, evolutie negativa venita pe fondul lipsei de proiecte atat publice cat si private, anul 2014, dar mai ales partea a doua a sa, a adus din nou optimismul pe chipul jucatorilor din piata de profil, care intrevad cresteri ale rulajelor. Este si cazul Ferrobeton, companie implicata deja in mai multe proiecte importante, printre care pasajul Mihai Bravu – pentru care a produs si montat peste 80 de grinzi principale si predale din beton armat necesare tablierului, dar si anumite grinzi pentru parapet – lucrari la Centrul Comercial Mega Mall tot din Bucuresti, cat si o hala de depozitare pentru grupul american Monsanto sau o hala de productie si depozitare pentru Darxlmaier, la Codlea.

Citeste si:

    “Mizam pe o dublare a afacerilor in acest an, evolutia fiind o consecinta atat a investitiilor derulate in facilitatea de productie de langa Ploiesti, cat si datorita contractelor in care suntem implicati. (…) Anul 2013 a fost unul foarte dificil, business-ul contractandu-se aproape la jumatate, de la 7,6 milioane de euro, la circa 4 milioane de euro, dar partea a doua a acestui an ne na sperante de crestere, astfel ca tinta pentru finalul anului este de a reveni si depasi nivelul anului 2012, astfel sa reusim sa atingem pragul de 8 milioane de euro al business-ului”, a declarat intr-o intalnire cu presa Alpar Kozma, director comercial Ferrobeton.

    Ferrobeton a intrat oficial in Romania in anul 2008, o data cu declansarea crizei, cand a inaugurat fabrica din judetul Prahova, in urma unei investitii de 12 milioane de euro. Pentru Ferrobeton lucreaza in prezent circa 75 de angajati, insa numarul acestora poate varia in functie de capacitatea de lucru necesara. “Lucram la turatie maxima, atat noi, cat si evolutia in piata se simte. Daca anul trecut capacitatea de productie era undeva la 50-60%, in 2014 ajunge la 80, chiar 90%”, a declarat Alpar Kozma.

    Citeste si:

      Principalul jucator pe piata de prefabricate este Somaco, grup aflat in proprietatea fondului de investitii Oresa Ventures, companie cu afaceri care anul trecut s-au cifrat la circa 22 de milioane de euro. In prima parte a acestui an Somaco Grup Prefabricate a achizitionat concurentul Europrefabricate, in schimbul sumei de 8 milioane de euro.

      Sursa foto: Patrick Vrabie | WALL-STREET.RO

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Companii »


      Setari Cookie-uri