Romgaz si OMV Petrom sunt doua companii cheie pentru obtinerea independentei energetice a Romaniei. Pariul Petrom in Marea Neagra isi va afla raspunsul in mai putin de doi ani si rezultatele investitiilor Romgaz se vor vedea in urmatorii 4-5 ani. Totusi, Romania ar putea sa scape de amenintarea robinetului de gaze de la rusi chiar mai devreme. In 3 ani, necesarul de gaze naturale ar putea fi acoperit doar din exploatarile de pe uscat, apreciaza Mihai Caruntu, seful departamentului de analiza Piete de Capital al BCR.

Dependenta fata de gazul rusesc s-a micsorat in ultimii ani de criza, avand in vedere reducerea consumului din partea consumatorilor industriali, dar si a celor casnici. Importurile au scazut astfel de la o pondere de 25% din consumul total al Romaniei, pana la circa 10% in prezent.

Potrivit ministrului Energiei, Razvan Nicolescu, Romania va castiga in 2020 independenta energetica, pentru ca vom produce mai multe gaze naturale si energie electrica decat vom consuma. Totusi, Romania va continua sa consume mai mult petrol decat va produce, dar centralizand toate sursele de energie Romania va fi independenta energetic. De altfel, in opinia ministrului, Romania sta foarte bine in UE la capitolul independenta energetica, fiind pe locul 3, dupa Danemarca si Estonia.

Consumul de gaz natural a scazut in 2012 in Romania cu 8%, pentru ca anul trecut sa mai scada cu 6%. Mihai Caruntu mizeaza pe continuarea trend-ului de scadere a consumului, pe ambele grupe de consumatori, in medie cu 2-3% in urmatorii ani. De altfel, mai multi consumatori industriali de talie mare au anuntat planuri de investitii pentru eficientizare energetica.

Romgaz a inceput un plan masiv de investitii in explorare

Caruntu estimeaza ca Romgaz va participa la viitoarele licitatii ale ANRM, avand in vedere programul indraznet de investitii pe care l-a anuntat conducerea companiei pentru urmatorii ani. Romgaz a devenit mai activa pe activitatile de explorare in urma cu 3-4 ani, iar rezultatele prospectiunilor incepute sunt incurajatoare.

In prezent, Romgaz lucreaza cu o rata de inlocuire a rezervelor de gaze naturale de 70%, o rata foarte buna comparativ cu gigantii din regiune. Avand in vedere programul de investitii in explorare inceput si care va continua in urmatorii 4-5 ani, rata de inlocuire a rezervelor ar putea sa mai creasca, in functie de resursele concrete ce vor fi descoperite la perimetrele de pe uscat. "Ideal ar fi ca rata de inlocuire sa treaca de 100%, dar o sa vedem in urmatorii 4-5 ani la cat va ajunge", atrage atentia Caruntu.

Romgaz a reusit sa isi stabilizeze declinul productiei in ultimii cinci ani la un nivel de circa 1% pe an.

OMV Petrom mai trebuie sa astepte un an si jumatate pentru a evalua "comoara" din Marea Neagra

Rata de innoire a rezervelor in cazul Petrom a scazut la 50%, insa compania detinuta de OMV asteapta rezultatele pariului din Marea Neagra. "Daca se vor descoperi importante zacaminte de gaze in perimetrele explorate de OMV Petrom si Exxon in Marea Neagra, Petrom va fi o cu totul alta companie in cativa ani", spune analistul BCR.

In 3 ani este posibil ca necesarul de gaze naturale al Romaniei sa fie acoperit doar din exploatarile de pe uscat - Mihai Caruntu, BCR

OMV Petrom mai trebuie sa astepte un an si jumatate pentru a clarifica despre ce resurse poate vorbi la perimetrele din Marea Neagra. Totusi, Mihai Caruntu crede ca in 3 ani este posibil ca necesarul Romanie de gaze naturale sa fie acoperit doar din exploatarile de pe uscat. De altfel, resursele care ar putea fi descoperite in Marea Neagra vor fi ale OMV Petrom si aceasta poate fie sa vanda productia pe piata interna, fie sa o exporte.

"Ramane sa vedem la ce pret se va vinde gazul din Marea Neagra", concluzioneaza Mihai Caruntu.

Sursa foto: conducta gaze naturale, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri