Potrivit unei analize intocmite de agentia de rating Coface, riscul corespunzator principalelor sectoare economice a suferit o redresare moderata. Coface a imbunatatit ratingurile pentru sectorul chimic si al hartiei (de la B+ la A-). Ratingul pentru sectorul constructiilor si lucrarilor publice ramane neschimbat, in ciuda tendintelor regionale divergente
Al doilea semestru a fost marcat de tensiuni profunde in pietele financiare, cu cresteri ale ratei dobanzii in Statele Unite care au generat caderi bruste pe piata actiunilor si a preturilor la materiale prime in lunile mai si iunie. Aceste tensiuni au avut totusi impact limitat asupra diverselor sectoare economice, in timp ce cererea mondiala a ramas la un nivel ridicat, sustinuta de dinamismul Chinei, cat si de consolidarea cererii din Japonia si, intr-un grad mai redus, din Europa. Intre timp, se mentine posibilitatea unei incetiniri graduale in Statele Unite. Desi cresterea ratelor dobanzii va contribui la marirea cererii interne, mai ales in sectorul imobiliar, colapsul pare foarte improbabil, cu exceptia unui soc major.

In timp ce companiile din majoritatea tarilor vor trebui sa se multumeasca cu costuri financiare mai mari, multe dintre ele se bucura acum de lichiditati si oportunitati foarte bune de vanzari. Cu toate acestea, presiunea asupra rezervelor persista, iar scaderea spectaculoasa a pretului unor materii prime determina in final o recuperare la sfarsitul lui iunie. Economia se confrunta astfel cu preturi ridicate ale petrolului si bunurilor. Cererea globala dinamica ar putea crea insa probleme in traducerea cresterilor costurilor in preturi.

Schimbari principale ale riscului de sector

In acest context, riscul mediu care corespunde principalelor sectoare economice s-a redresat moderat datorita imbunatatirii ratingului acordat sectorului chimic (ratingurile globale si europene au crescut de la B+ la A-) si ratingului pozitiv acordat sectorului hartiei (printre cele trei ratinguri regionale pe lista de monitorizare pozitiva se afla: mondial A-, Europa B+ si America de nord A-).

Aceste doua sectoare continua sa beneficieze de pe urma cererii asiatice dinamice cu conditii economice imbunatatite in Europa, se arata in analiza Coface. Restructurarea si mai ales reducerea capacitatii de productie in surplus ar trebui sa permita companiilor europene sa faca fata in mod mai eficient costurilor de productie din ce in ce mai ridicate.

Trebuie remarcate tendintele regionale diferite care s-au resimtit in sectorul constructiilor si lucrarilor publice. Desi ratingul acordat sectorului constructiilor (B-) a fost stabil, componentele sale au suferit modificari, Statele Unite fiind evaluate descrescator de la A la A-, iar ratingurile pentru Japonia si Europa Centrala fiind schimbate de la C+ la B- si respectiv de la B+ la A-.

Sectorul chimic: o piata infloritoare in ciuda costurilor ridicate de productie

Imbunatatirea ratingului acordat de Coface afacerilor din acest sector este rezultatul imbunatatirii posibilitatilor de vanzari din Europa (unde ratingul regional al sectorului a fost schimbat de la B+ la A-) si a cererii sporite in alte parti ale lumii. Aceasta cerere considerabila ar trebui sa determine intr-o anumita masura impactul preturilor din ce in ce mai mari ale hidrocarburilor asupra situatiei financiare a companiilor din sector, mai ales in alte industrii dependente.

Totusi, in ciuda ajustarilor, substantele chimice de baza vor continua sa intreaca performantele substantelor chimice rafinate si specializate, datorita usurintei mai mari de a introduce cresterea costurilor in preturile de vanzare. Mari grupuri chimice europene si americane continua sa se mute catre piete noi cu potential de crestere (in special Asia) sau chiar cu resurse semnificative de materiale prime (Orientul Apropiat si Mijlociu).

Sectorul hartiei: cerere sporita din tarile in curs de dezvoltare; restructurarile incep sa dea roade

Alimentata de cresterea cererii din tarile in curs de dezvoltare, preturile la celuloza au crescut treptat, desi intr-un ritm mai moderat decat pentru alte produse intermediare. Aceasta tendinta va continua si in urmatoarele luni. In Europa, acest sector (evaluat cu B+) inregistreaza progrese, in ciuda supra-aglomerarii constante ce afecteaza rezervele companiilor.

In America de Nord (cotata cu A-), delocalizarea productiei, mai ales catre America de Sud, impreuna cu rationalizarea capacitatii de productie inceputa cu cativa ani in urma permite companiilor de sector sa mareasca preturile si sa-si consolideze astfel situatiile financiare. In acelasi timp, tarile in curs de dezvoltare cu industrie a lemnului si-au dezvoltat o noua capacitate de fabricare a hartiei, antrenand astfel aparitia de mari grupuri integrate.

Sectorul constructiilor ramane in general constant

Ratingul global acordat de Coface a ramas neschimbat in acest sector (B-), insa a scazut in America de Nord in timp ce in Europa Centrala si de Est si in Japonia a crescut. In America de Nord (evaluata descrescator de la A la A-), ratele dobanzilor in crestere si investitiile publice si private dinamice au determinat o schimbare in interesul comercial de la constructiile rezidentiale la cele ne-rezidentiale, ceea ce a dus in cele din urma la o scadere generala datorita marimii inegale a segmentelor.

In Europa de Vest (cotata A-), dincolo de diferentele nationale, desi revigorarea segmentului ne-rezidential in conditii economice imbuntatite a fost insotita de statornicia constructiilor rezidentiale, acest ultim segment a slabit datorita efectului ratelor dobanzilor in crestere. In Europa Centrala si de est (evaluata pozitiv de la B+ la A-), cheltuielile de infrastructura au beneficiat de sprijinul UE. In Japonia (evaluata pozitiv de la C+ la B), a prins contur o posibila stabilizare incurajata de constructii.

In general, situatia financiara a companiilor de sector a depins de dinamismul segmentelor particulare (locuinte, birouri, infrastructura) si al tarilor in care opereaza. Desi companiile care functioneaza in regiuni mai dinamice au avut dificultati in acoperirea costurilor mari cu materialele si cu proprietatile, aceste costuri au avut un efect puternic asupra rezervelor si solvabilitatii companiilor care opereaza pe piete mai putin ascendente.

@rating-ul sectorial Coface masoara nivelul mediu al riscului de neplata a companiilor din fiecare sector economic. Ratingul reflecta nu numai analiza situatiei economice a sectorului si pozitia financiara a companiei, dar in special comportamentul de plata al companiilor din sector, pe care Coface il urmareste prin intermediul bazei sale de date de 50 de milioane de companii. De aceea, aceasta evaluare functioneaza ca un indicator de mare performanta a sanatatii companiilor din diferite sectoare economice.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri