Producatorul suedez de tigla metalica Lindab, unul dintre cele mai mari nume din piata locala de profil, sustine ca perioada verii din acest an a fost mai buna pentru business, dar si pentru jucatorii din piata, decat cea din urma cu un an, lucru care aduce semnale pozitive in piata pentru o revenire a consumului.

“Dupa o primavara supusa conditiilor meteorologice mai putin favorabile domeniului constructiilor (zapezi, ploi), vara lui 2014 a venit cu rezultate in crestere in vanzarile produselor rezidentiale. Vara lui 2014 s-a ridicat peste nivelul perioadei similare din 2013. Comparativ cu lunile de vara ale anului 2009, rezultatele au fost mai mult decat imbucuratoare”, au declarat reprezentantii Lindab pentru wall-street.ro .

Conform Lindab, prima parte a anului a adus o usoara crestere a vanzarilor, insa cele mai comercializate produse au fost tot cele cu pretul cel mai mic.

“Gradul de absorbtie a fondurilor europene, lamentabil”

Potrivit reprezentantilor companiei suedeze, unul din motivele pentru care piata de tigla metalica de la nivel local se afla inca la un nivel scazut este acela ca statul se implica foarte putin in revigorarea pietei, care este sustinuta in principal de mediul privat. “Gradul de absorbtie a fondurilor europene este lamentabil si tocmai de aceea ne asteptam ca piata se va mentine aproximativ la acelasi nivel. De fapt, daca vorbim de revenire, ar trebui sa specificam fata de ce anume o raportam. Suntem increzatori ca perioada de vara in crestere la capitolul vanzari va fi urmata in acelasi ritm de luni de toamna cu vanzari mari. Mediul politic si implicit alegerile din toamna ar putea influenta pozitiv aria industriala prin investitii programate bugetar vorbind pe 2013 si care se intampla pe final de an”.

Din punct de vedere al aspectelor interne in organizatie, toamna si inceputul de iarna reprezinta perioada de stabilire de strategii, bugete si activitati pentru anul 2015.

Seful grupului Lindab, in Romania: Ceea ce s-a intamplat in anii 2007-2008 a fost extrem si nesanatos. Abia astazi putem vorbi despre normalitate

Perioada anilor de boom in constructii a fost una “extrema”, un interval care este posibil sa nu se mai repete prea curand, cel putin asta a declarat Anders Berg, seful grupului Lindab prezent la aniversarea a 20 de ani ai companiei suedeze in Romania, in vara acestui an . “Nimeni nu si-ar fi imaginat ca in 2008 va avea loc un colaps. Ceea ce s-a intamplat intre 2007 si 2008 in piata constructiilor a fost ceva de-a dreptul extrem, anormal. Abia acum, dupa sase ani de la debutul crizei putem vorbi despre o normalitate. Aceasta este noua normalitate in piata”, a declarat Anders Berg (foto), CEO-ul grupului Lindab.

Potrivit acestuia, semnalele pe care compania le-a vazut atat la nivel de grup, cat si la nivel regional sunt de o revenire treptata, insa un nou boom este departe de a se realiza prea curand. “Nu ne asteptam prea curand la cresteri pe care le-am inregistrat in anii 2007-2008. Nici nu ar fi sanatos. O crestere intr-un ritm mai scazut ar fi un castig pentru intreaga piata”, a mai precizat Berg, care a subliniat ca atata timp cat nu va mai exista un colaps in piata exista in continuare loc de crestere la nivel local.

Potrivit datelor Lindab Romania, afacerile directe ale companiei in Romania s-au ridicat la circa 17 milioane de euro, in timp ce vanzarile reprezentate de importuri si ale celorlalte firme din grup au reprezentat alte trei milioane de euro. Totodata exporturile in business-ul companiei suedeze la nivel local s-au ridicat la circa 5% din totalul productiei, principalele piete din regiune fiind Bulgaria si Republica Moldova.

Principalii concurenti ai Lindab pe piata producatorilor de tigla metalica la nivel local sunt Bilka, Ruukki sau Megaprofil, pe o piata unde mai activeaza si Coilprofil, Depaco sau Final Distribution.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri