Managerii companiilor estimeaza o crestere moderata a activitatii in industria prelucratoare si servicii pentru perioada septembrie-noiembrie, in timp ce constructiile vor consemna o scadere a volumului de productie, iar comertul cu amanuntul va staga, arata datele INS.

"Potrivit opiniilor exprimate in luna septembrie 2014, de catre managerii societatilor comerciale, se contureaza pentru perioada septembrie - noiembrie 2014 tendinta de crestere moderata a activitatii in industria prelucratoare si servicii, relativa stabilitate in sectorul de comert cu amanuntul si scadere moderata in constructii, in raport cu cele trei luni anterioare, conform indicatorului sold conjunctural", se arata intr-un comunicat transmis luni de Institutul National de Statistica (INS), potrivit Mediafax.

Soldul conjunctural indica perceptia repondentilor asupra dinamicii unui fenomen, dar nu trebuie confundat cu intensitatea cresterii sau scaderii valorii unui indicator statistic.

Managerii din industria prelucratoare anticipeaza, pentru intervalul mentionat, o crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +8%), cu un avans mai mare la fabricarea hartiei si a produselor din hartie (sold conjunctural +36%) si fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice (sold conjunctural +34%), potrivit opiniilor exprimate in cadrul anchetei de conjunctura din septembrie. Preturile produselor industriale, precum si numarul de salariati ar putea ramane relativ stabile (sold conjunctural +3%, respectiv +1%).

Totodata, cifra de afaceri din servicii va consemna o crestere moderata (sold conjunctural +11%), cu preturi de vanzare sau de facturare relativ stabile (sold conjunctural 0%), la fel ca si numarul de angajati (sold conjunctural -4%).

In constructii se va inregistra o scadere moderata a volumului productiei (sold conjunctural -10%), managerii estimand si o reducere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -10%) si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -13%), precum si o relativa stabilitate a preturilor la lucrarile de constructii (sold conjunctural +1%).

Sefii companiilor preconizeaza, in sectorul comertului cu amanuntul, o tendinta de relativa stabilitate a activitatii economice (sold conjunctural -5%) si scadere moderata a volumului comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale (sold conjunctural -8%). Numarul de salariati va creste moderat (sold conjunctural +11%), iar preturile de vanzare cu amanuntul vor ramane relativ stabile (sold conjunctural +4%).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri